Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”D. Carnegie är ovilliga att diskutera”

Publicerad: 16 november 2017, 12:49

Hyresgästföreningen säger upp ramavtalet med D. Carnegie & Co. i Eskilstuna och Strängnäs på grund av misslyckade omförhandlingar.

Ämnen i artikeln:

CarnegieHyresgästföreningen

Hyresgästföreningen säger upp ramavtalet med D. Carnegie & Co. i Eskilstuna och Strängnäs på grund av misslyckade omförhandlingar.

Enligt Hyresgästföreningen har man sedan april förgäves försökt omförhandla avtalet som tecknades den 31 januari och väljer därför att lämna överenskommelsen. Missnöjet bottnar främst i att D. Carnegie har presenterat mycket högre hyreskrav på lägenheter än vad som uppges i ramavtalet.

– Carnegie har inte varit villiga att diskutera en enda av de grunder vi haft för omförhandling och då har vi inget val än att kliva ur det, säger Tomas Bergh, gruppchef på Hyresgästföreningen.

En annan avgörande faktor har varit att Carnegie sysslar med konceptrenoveringar som ligger utanför ramavtalet, vilket innebär att varje renovering måste förhandlas var för sig.

– Risken är stor att vi då inte kommer överens och förhandlingen strandar. Konsekvensen blir att vi får många renoverade lägenheter i beståndet som inte är förhandlade.

Han sticker inte under stol med att Hyresgästföreningen generellt sett motsätter sig konceptrenoveringar.

– Bolagen gör det här för att tjäna pengar genom att utnyttja den utsatthet människor hamnar i på grund av bostadsbristen. Vi vill ha ordning på bostadsmarknaden och vi vill helst trycka ner de högsta renoveringshyrorna med minst 10 procent, säger han.

Fastighetsnytt har sökt Carnegie för en kommentar, utan resultat.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev