torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Centerpartiet ryter ifrån

Publicerad: 24 augusti 2017, 09:49

Ola Johansson (C). Foto: Centerpartiet.

Oppositionen reagerar starkt på gårdagens regeringsbesked om studentbostäder. ”Det är förstås bra att de tagit ett sådant initiativ, men behovet av stora avgörande bostadspolitiska reformer döljs när regeringen på det är sättet tar åt sig äran”.

Ämnen i artikeln:

Akademiska HusHelene Hellmark KnutssonPeter ErikssonStudentbostäder

Oppositionen reagerar starkt på gårdagens utspel från regeringen om studentbostäder. ”Det är förstås bra att de tagit ett sådant initiativ, men behovet av stora avgörande bostadspolitiska reformer döljs när regeringen på det är sättet tar åt sig äran”.

I går meddelade bostadsminister Peter Eriksson (MP), Akademiska Hus och Helene Hellemark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, på en presskonferens att regeringen ska bygga 21 000 nya studentbostäder till 2026.

Ny ryter Centerpartiets bostadspolitiske talesperson Ola Johansson ifrån och tycker att det är en smula ironiskt att de tar åt sig äran, speciellt med tanke på vad som hände för bara ett par år sedan.

– Regeringen tog ut 6,5 miljarder kronor från Akademiska Hus genom att skriva upp värdet på bolagets fastigheter och plocka hem det höga fastighetsvärdet och lite till i utdelning till staten.

Centerpartiet har länge krävt den markinventering som regeringen gett Akademiska Hus i uppdrag att utföra, men fick mer information först i går.

Akademiska hus är ett statligt ägt bolag som huvudsakligen har till uppgift att förse landets universitet och högskolor med lokaler för sin verksamhet. Ola Johansson (C) ser därför stora risker med det utökade uppdraget som bolaget fick i april 2015.

– Om bolaget får en alltför dominerande ställning, så kommer inte privata byggföretag åt statlig mark för att erbjuda alternativ.

Problemet, enligt Johansson, är även att Akademiska Hus endast finns på hälften av studieorterna i Sverige, vilket gör att övriga orter riskerar att hamna i skymundan. Det handlar bland annat om orter som Halmstad, Jönköping och Växjö.

– De måste förlita sig på privata studentbostadsföretag.

Ola Johansson menar att regeringen i stället för att ta åt sig äran för de positiva siffrorna som presenterades i går har Alliansen att tacka för det. Riksdagen krävde nämligen i våras att regeringen skulle ta fram nya bullerriktvärden för att förenkla byggandet. Det är därför i dag tillåtet att bygga lägenheter upp till 35 kvadratmeter vid 65 dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad, i stället för 60 dBA.

– Det vore intressant att veta hur många av dessa nya studentbostäder som är ett resultat av Alliansens regelförenklingar, säger han och fortsätter:

– Regeringen är passiv. Det räcker inte att motvilligt anpassa bullerreglerna. Det krävs en förändring av tillgänglighetskraven så att koncept och moduler kan göra bostäderna mindre kostsamma att bygga och billigare för studenter att hyra.

Centerpartiet har sin partistämma i Malmö om fem veckor och kommer då att diskutera varför byggandet i Sverige fortfarande försvåras av långa och oförutsägbara planprocesser, regler och särkrav, överklaganden och en dålig rörlighet till följd av skatter och hyresreglering. Områden som Centerpartiet vill ändra på.

– Vi ska göra en översyn av riksintressen och strandskyddet för att skapa nya möjligheter till att bygga bostäder. Behovet av stora avgörande bostadspolitiska reformer döljs när regeringen på det är sättet tar åt sig äran för det andra åstadkommer, givet ett skriande behov, låga räntor och en gynnsam konjunktur.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev