torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Cash is king…

Publicerad: 11 december 2017, 07:10

Johan Skoglund CEO of JM. Photo: JM.

Medan vissa drabbas av krisen är det bra läge för kapitalstarka aktörer på bostadsutvecklingsmarknaden som kan köpa upp projekt och mark till vrakpriser.

Ämnen i artikeln:

JMKlövern FastigheterTobin Properties

I veckan meddelade Klövern och Tobin Properties att Klövern går in som huvudägare i det problemtyngda bostadsutvecklingsbolaget. Syftet är ganska uppenbart, bostadsutvecklarna har svårt att få in likviditet på den inbromsade bostadsmarknaden och genom att skjuta nytt kapital till Tobin Properties räddar Klövern bolaget från stundande likviditetsbrist. En annan variant av samma tema är när Oscar Properties, ett annat bolag som drabbats hårt av läget på marknaden, har sålt två stora projekt till dels FastPartner, dels CapMan. Man har likviderat tillgångar för att kunna hedra sina finansiella åtaganden, helt enkelt.

Det är med andra ord läge för kapitalstarka investerare att göra bra affärer just nu, likt så ofta när det kärvar på marknader så gäller att den som har reda pengar kan göra klipp när andra är så illa tvungna att likvidera. Huruvida det alltid rör sig om lönsamma får framtiden utvisa.

Rykten på marknaden gör gällande att JM, en av giganterna inom bostadsutveckling, har tagit vara på den svalnande marknaden och köpt upp en hel del mark från mindre bostadsutvecklare som inte har något alternativ till att sälja. Då rör det sig ofta om aktörer som kanske bara har ett eller två bostadsutvecklingsprojekt i sin portfölj. Marken har man köpt till alldeles för höga priser och får inte ihop kalkylen vilket gör att man måste sälja. Det är ett perfekt läge för sådana som JM, som vid utgången av tredje kvartalet hade en kassa på 2,5 miljarder kronor, att köpa. Cash is king som det heter.

Det rykte som nått Fastighetsnytt gäller JM specifikt. Fastighetsnytt har mailledes försökt få det bekräftat av bolagets vd Johan Skoglund men utan framgång. De bedömare Fastighetsnytt har pratat med påpekar dock att sannolikt är JM inte den ende stora bostadsutvecklaren som tar tillfället i akt. Även andra stora aktörer som Riksbyggen och Bonava lär vara aktiva och köper upp attraktiv mark.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev