Nyheter
Byggnads varslar om strejk
Publicerad: 30 mars 2016, 09:41
Foto: Skanska/Kristoffer Marchi.
Byggnads varslar om strejk för 60 företag och cirka 2 600 medlemmar. Förbundet menar att varslet är nödvändigt då arbetsgivarorganisationen ”konsekvent förhalat förhandlingarna”.
Ämnen i artikeln:
Sveriges ByggindustrierFackförbundet Byggnads varslar om strejk för 60 företag och cirka 2 600 medlemmar. Förbundet menar att varslet är nödvändigt då arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier ”konsekvent förhalat förhandlingarna”.
I årets avtalsrörelse vill Byggnads bland annat se en löneökning på 3,2 procent, större inflytande vid tvister med arbetsgivare och att företagen anställer fler lärlingar.
Varslet innebär att Byggnads kommer att säga upp byggavtalet med Sveriges Byggindustrier (BI), och att medlemmarna tas ut i strejk från och med klockan 06.00 den 12 april, om ingen uppgörelse nås innan dess.
Enligt Byggnads har man träffat BI vid flera tillfällen, men menar att de skjutit på förhandlingarna.
– Vi har tidigare uttryckt oro för att BI skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och istället lagt fokus på makten över lönebildningen, säger Johan Lindholm, ordförande på Byggnads.
Genom avtalsrörelsen har förbundet lyft frågor kring ordning och reda på byggarbetsplatserna, där man menar att det handlar om ett vässat huvudentreprenörsansvar för att komma till rätta med lönedumpning och osäkra arbetsplatser. Man har även velat få fram satsningar på att välkomna kvinnor, ungdomar och nyanlända till branschen, men menar att BI bara velat prata lönefrågor.
– Ansvaret vilar tungt på BI för att vi ska komma vidare. Det handlar om att tillsammans få väck diskriminerande och föråldrade jargonger på arbetsplatserna och att företagen börjar anställa kvinnor. Nu ser vi fram emot att BI sätter sig och pratar om detta med oss, säger Torbjörn Hagelin, avtalssekreterare på Byggnads.
Från Sveriges Byggindustriers sida menar man att varslet från Byggnads är ”oansvarigt”.
– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid. I grund och botten handlar det om att Byggnads ledning inte vill förstå hur byggbranschens framtid ser ut, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef på BI.
BI menar att man länge sökt samförstånd kring branschens utmaningar, utan resultat.
”Byggnads har inte varit intresserade av att föra en konstruktiv dialog, dessutom har de under avtalsrörelsen lagt kostnadskrav på över 8 procent. Skulle detta genomföras hade 1 av 3 byggföretag tvingats lägga ned sin verksamhet och över 30 000 medarbetare blivit arbetslösa” skriver BI i ett pressmeddelande.
Byggnads lyfter fram följande yrkanden som de viktigaste i vidare förhandlingar:
Ordning och reda
Byggbranschen präglas alldeles för mycket av låglönekonkurrens, svartarbete, dålig arbetsmiljö och stora säkerhetsbrister. För att branschen ska behålla sin attraktionskraft och stå sig väl i konkurrensen på en globaliserad marknad så måste vi få ordning och reda.
Jämställhet och mångfald
För att inte fastna i vackra ord så måste vi våga ta konkreta beslut. Byggnads kräver att byggbolagen ska vara med och betala för att stärka utbildningsinsatser redan i skolan, stoppa machokulturen som hämmar branschens utveckling och rättvisemärka Sveriges viktigaste yrke.
Lärlingar
Byggnads kräver att företagen tar sitt ansvar och anställer fler lärlingar och att detta ansvar skrivs in i avtalet.
Nyanlända
Vi ser ett stort behov av att snabbt börja använda och utveckla det system vi redan har för att ta emot nyanlända i byggbranschen och få dem i arbete. Systemet innehåller en process för att validera den nyanländes kunskaper och se vilka utbildningsbehov som finns.
Integritet
Byggnads kräver större inflytande vid tvister mellan arbetsgivare och anställd om kränkt integritet.
Löneökning på 3,2 procent
Svensk ekonomi går bra. Byggbranschen går som tåget. De största svenska byggbolagen har aktieutdelningar på närmare fem miljarder kronor. Det är självklart att Sveriges byggnadsarbetare ska ha en del av kakan man är med och arbetar ihop.
Kontakter tas nu med Medlingsinstitutet.
Maria Nordlander
Källa: Byggnads och Sveriges Byggindustrier