onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Byggindustrins reporter har skrivit Årets bok i samhällsbyggnadsbranschen

Publicerad: 19 januari 2023, 12:05

Byggindustrins reporter Johanna Åfreds och frilansjournalisten Martina Strand Nyhlin har skrivit Årets bok i samhällsbyggnadsbranschen.

Foto: Mattias de Frumerie

Boken Återbruk av byggmaterial av Byggindustrins reporter Johanna Åfreds och frilansjournalisten Martina Strand Nyhlin är Årets bok i samhällsbyggnadsbranschen.

Ämnen i artikeln:

Svensk ByggtjänstBygg

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Priset, som delas ut av Svensk Byggtjänsts förlag, tilldelas den bok som under året bäst förmedlar och tillgängliggör kunskap. Årets vinnare är boken Återbruk av byggmaterial av författarna Martina Strand Nyhlin och Johanna Åfreds.

– Det känns väldigt roligt och hedrande – och kul att ämnet återbruk uppmärksammas. Jag blir också peppad och inspirerad att fortsätta bevaka återbruk i bygg- och anläggningsbranschen. Det händer väldigt mycket inom området och det finns flera nya projekt som är igång, så det finns mycket att rapportera om, säger Johanna Åfreds.

Författarna har träffat mitt i prick vad gäller det enorma behov av kunskapsutveckling hela samhällsbyggnadssektorn står inför vad gäller hållbarhet.

– Det finns ett behov av mer information och förståelse för hur byggmaterial kan återanvändas. Författarna fyller denna lucka genom att analysera situationen, diskutera hinder och lösningar för återanvändning och beskriver materialens potential genom goda exempel, säger Johanna Kullman, förlagschef på Svensk Byggtjänst i ett pressmeddelande.

Läs även: Byggindustrin-reporterns ”Återbruk av byggmaterial” nominerad till Årets bok 2022

Boken Återbruk av byggmaterial har skrivits av Byggindustrins reporter Johanna Åfreds och frilansjournalisten Martina Strand Nyhlin. Den har utsetts till Årets bok i samhällsbyggnadsbranschen 2022 av prisets jury.

Foto: Omslag: Svensk Byggtjänst

Juryns vinnarmotivering lyder:
"Står vi inför ett genombrott för återbruk av byggmaterial i större skala? Med den här boken blir vi övertygade om att det är möjligt! En högaktuell och angelägen bok som på ett lättillgängligt och välformulerat sätt inspirerar och engagerar, förklarar och reder ut. Här presenteras möjligheter såväl som hinder, från återbruk av planlösningar till återbruk av växter, i en komplett framställning. Boken bjuder på erfarenheter och goda exempel som vi hoppas att hela branschen tar del och inspireras av."

Läs även: De har skrivit bok om en av branschens största trender

Utmärkelsen syftar till att uppmärksamma nya titlar som givits ut av Svensk Byggtjänsts förlag under året.


Övriga nominerade böcker i år var: ABK 09 i praktiken av Helena Dahlberg och Henrik Rosenqvist, Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande av Henrik Melkstam och Mikael Sjölund, Puts – utseende, funktion, beständighet av Per Arne Ivarsson.

Juryn för Årets bok:

2022 års jury består av advokaten Viktoria Edelman, arkitekten Herman Arfwedson, Rikard Silverfur, chef utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna och Lars Kaijser informatör, Svensk Byggtjänst. Nominerade böcker ges ut av samhällsbyggnadsbranschens kunskapsföretag, Svensk Byggtjänst.

Boken finns att köpa här.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev