torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Bygger tunnel under E4 för att locka fler till Arlandastaden

Publicerad: 10 december 2019, 04:10

Här byggs tunneln. Illustration: Arlandastad Holding

Bolaget som just nu håller på att bygga Scandinavian XPO, ett nytt center för möten och event i Arlandastaden, investerar nu stort i ett nytt tunnelbygge som ska knyta området närmare flygplatsen – och öppna för nya etableringar.

Ämnen i artikeln:

ArlandastadArlandastad holdingDieter Sand

Scandinavian XPO, det nya center för möten och event som håller på att växa fram i Arlandastad, ska “komma närmare” flygplatsen Arlanda. Hur? Med hjälp av en ny fullstor tunnel som nu börjar byggas.

Som Fastighetsnytt berättat tidigare håller ett nytt stort center för möten och events att byggas där handelsplatsen Eurostop tidigare låg. Just nu byggs tre nya eventhallar och 3 500 kvadratmeter konferensyta samt ett helt nytt Quality-hotell som ska stå klart i november 2020.

Äger hela området

Bakom miljardinvesteringen står Arlandastad Holding, ett privata bolag med Per Taube i toppen, som äger hela 240 hektar mark i området.

Fastighetsnytt kan nu berätta att bolaget investerar i ett nytt infrastrukturprojekt som ska knyta den nya anläggningen – och hela Arlandastaden – närmare Arlanda flygplats.

I oktober 2020 ska Scandinavian XPO stå klart. Illustration: Arlandastad Holding

Det är Trafikverket som bygger en ny fullstor tunnel under E4:an som gör det möjligt att nå området direkt från terminalerna på Arlanda utan att besökare tvingas ta sig över den hårt trafikerade motorvägen.

– Trafikverket bygger, men vi betalar, säger Dieter Sand, vd på Arlandastad Holding till Fastighetsnytt om tunnelbygget.

Hur mycket betalar ni?

– Det kan jag inte säga. Men det kostar mycket att bygga vid E4 i ett av de mest trafikerade lägena som finns, säger Dieter Sand.

Tunneln blir fullstor och byggs för privatbilism, lastbilstransporter, cykel-  och gångtrafik.

– Den är  till och med dimensionerad så att det  ska gå att dra spårtrafik där i framtiden, säger Dieter Sand.

Lokalen vid Eurostop där Ica Maxi låg förr görs nu om till en stor mässhall på cirka 5 000 kvadratmeter. Foto: Andreas Jennische

Tunneln väntas ge direkta effekter av i form av nya etableringar.

– Intresset för det här området är stort och det blir ännu större i och med den här tunneln, säger Dieter Sand.

Andreas Jennische

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev