fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Byggbranschen andas ut efter Cementadomen

Publicerad: 13 december 2022, 14:48

Malin Löfsjögård, Svensk Betong, Catharina Elmsäter-Svärd, Byggföretagen, och Anders Robertsson, Maskinentreprenörerna, kommenterar Cementas beviljade tillstånd.

"En tidig julklapp" och "ett nödvändigt beslut". Så kommenterar aktörerna i samhällsbyggnadssektorn beskedet om att Cementa får fortsätta bryta kalk.

Ämnen i artikeln:

ByggföretagenSvensk BetongMaskinentreprenörernaCatharina Elmsäter-SvärdMalin LöfsjögårdBygg

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Mark- och miljödomstolen har beviljat Cementa tillstånd att bryta kalk i Slite under en fyraårsperiod.

Nyheten välkomnas bland annat av Byggföretagen.

– Mark och miljödomstolen har fattat ett nödvändigt beslut. Råvaruförsörjningen är en del av Sveriges nationella beredskap. Det är svårt att rusta sjukhus, stambanor och skyddsrum utan betong, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen, i en kommentar.

Läs även: Grönt ljus: Cementa får bryta kalk efter nyår

Branschorganisationen efterfrågar samtidigt mer förutsebara tillståndsprocesser.

– Tillgång på cement är också en förutsättning för att driva på den gröna omställningen i form av utbyggd vindkraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Läs även: Historiskt steg: Klimattullar ska skydda industrier som betalar för sina utsläpp

Maskinentreprenörernas 4 100 medlemsföretag drog också en lättnadens suck.

–  Den bästa julklappen, precis vad våra medlemmar inom entreprenad- och byggbranschen hade önskat, kommenterar Anders Robertsson, vd för Maskinentreprenörerna, beslutet.

Branschorganisationen Svensk Betong välkomnar beslutet, men vill inte ropa faran över ännu.

– För att vi inte ska stå inför en ny cementkris om fyra år behöver politiken långsiktigt säkerställa kritisk råvaruförsörjning av cement så att vi kan producera betong för att kunna fortsätta utveckla Sverige för en växande befolkning, möjliggöra klimatomställningen och inte minst för att säkerställa vårt svenska samhällsskydd i en otrygg omvärld, säger Malin Löfsjögård, vd för Svensk Betong.

Johan Lindqvist, NCC:s inköpsdirektör, lämnar följande kommentar till tidningen Byggindustrin:

– Domstolens beslut är mycket positivt och ett till steg på vägen för Sverige att trygga en inhemsk cementförsörjning som gör att vi kan hålla ned utsläppen av växthusgaser, motverka högre priser på cement och därmed ökade kostnader för att bygga. Men vi behöver också långsiktiga lösningar för att säkra tillgång till cement, och andra råvaror som branschen behöver, för att kunna fortsätta bygga Sverige.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev