Nyheter
Bostadsdelningstrenden tar nya kliv
Publicerad: 26 februari 2019, 14:45
Coworking har exploderat runt om i världen – och nu börjar även konkurrensen om coliving att hårdna bland svenska fastighetsbolag. Men än så länge befinner sig marknaderna i städer som Stockholm, Bryssel och Budapest fortfarande i en tidig utvecklingsfas, enligt en analys från JLL.
Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2019. I numret fokuserar vi extra mycket på coworking- och livingtrenden.
Coworking har exploderat runt om i världen – och nu börjar även konkurrensen om coliving att hårdna bland svenska fastighetsbolag. Men än så länge befinner sig marknaderna i städer som Stockholm, Bryssel och Budapest fortfarande i en tidig utvecklingsfas, enligt en analys från JLL.
Dagens svåra bostadsbrist, snabba förändringar i befolkningsstrukturen och ett växande intresse för cirkulär ekonomi är några faktorer som ökat behovet av att utveckla nya typer av bostadsformer. Coliving eller kollektivt boende är den senaste flugan i Sverige. Inte minst när det gäller företagsbostäder.
I Danmark finns det sedan länge starka traditioner av att bo i olika sorters kollektiv, men i övriga Norden har intresset varit relativt svalt fram till nu. Trenden ställer helt nya krav på byggbranschen, men erbjuder även nya möjligheter. Rikshem startade exempelvis ett nytt koncept för kollektivt boende tillsammans med Colive i november, och Oscar Properties med Convendum månaden efter.
Petter Jurdell, chef för affärs- och hållbarhetsutveckling på Rikshem, förklarar att det saknas tillräckligt många kollektiva boenden på marknaden i dag, trots stort behov.
– Samboende är en boendeform som efterfrågas och som kan bidra till en flexibilitet i samhället när unga kan flytta till jobben.
Just nu tittar Rikshem därför på möjliga coliving-projekt i först och främst Uppsala, medan Convendum och Oscar Properties planerar att omvandla två bostadsrättsprojekt, dels i centrala Stockholm, dels i närförort, till företagsbostäder i stället.
– Vi vill rita om innehållet i fastigheterna till fler mindre företagslägenheter som designas utifrån coliving-konceptet, säger Håkan Jeppsson, vd på Convendum.
Exakt vilka fastigheter det rör sig om är i skrivande stund fortfarande oklart, men han avslöjar att det handlar om bostadsrätter som varit svårsålda på grund av det rådande marknadsläget.
Lukrativ affärslösning
Convendum planerar att hyra fastigheterna i minst 15–20 år, medan kundernas hyreskontrakt är mer flexibla.
– De kan hyra en lägenhet av oss i några veckor, månader eller ännu längre än så. Men vi hyr inte ut något per natt.
Hyran för en bostad på cirka 25–30 kvadratmeter ligger på runt 20 000 kronor i månaden, men då ingår all inclusive, förklarar Jeppsson. Det vill säga ett medlemskap till ett värde av 5 000 kronor i månaden som garanterar tillgång till alla öppna arbetsplatser, coworking-centers, inklusive frukost, gym, konferenscenter och övriga tjänster.
– Visst, kvadratmeterpriset är något högt, men i dag tvingas många bolag att boka hotellrum åt sin personal eftersom det inte finns några lediga bostäder och det blir nästan dubbelt så dyrt.
Under hösten och i mellandagarna köpte Wallenstam nyemitterade aktier i Convendum, vilket innebär att fastighetsbolaget nu är den tredje största ägaren i bolaget, med en ägarandel om cirka 25 procent.
– De ser också coliving som ett utmärkt komplement till coworking, där bostadssituationen är som tuffast.
Jeppsson är övertygad att segmentet kommer att få ett rejält uppsving de närmaste åren och hoppas på fler samarbeten med olika fastighetsbolag.
Convendum hade 2016 som mål att öppna tio kontorshotell med coworking ytor i Stockholm, Malmö, Göteborg och Oslo fram till år 2021. I dag har bolaget nio fastigheter i Stockholm och en i Göteborg. Planen är att öppna tio kontorshotell till i Sverige de nästkommande tre åren, för att sedan satsa på Norden och Europa.
– Det kan ske parallellt också, där exempelvis en etablering i Hamburg kan komma att ersätta Malmö eller något annat, men vi kommer att göra löpande bedömningar och fatta beslut från fall till fall.
Konkurrensen avskräcker inte
Det faktum att amerikanska WeWork, världsledare inom coworking, öppnar sitt första kontor i Sverige under våren 2019, är inget som skrämmer det svenska bolaget. Snarare tvärtom.
– Vi anser att efterfrågan är så stark att marknaden är god för minst 20–30 center till. Det här är bara positivt eftersom det ger hela branschen ökad uppmärksamhet.
WeWork kommer att hyra 10 000 kvadratmeter av AMF Fastigheter i nya Urban Escape-kvarteret på Regeringsgatan i Stockholm.
Utvecklingen går helt i linje med JLL:s analys som bygger på data från 20 europeiska städer. Mätt i kvadratmeter växte mängden flexibla kontorslösningar i Europa med nära 30 procent 2017 och andelen väntas öka med upp till 30 procent de kommande fem åren, enligt analysen.
– Efterfrågan i Stockholm har varit linjär de tre senaste åren, men förra hösten började antalet kundförfrågningar öka exponentiellt varje månad, säger Håkan Jeppsson.
Vad beror det på?
– Kunderna ser uppenbara fördelar med coworking och coliving. De söker efter flexibla avtal och attraktiva lägen.
Men enligt JLL:s analys befinner sig coworking-marknaderna i städer som Stockholm, Bryssel och Budapest fortfarande i en tidig utvecklingsfas. Flexibla kontor utgör endast 0,9 procent av del av den totala kontorsytan i Stockholm, att jämföra med nära 6 procent i Amsterdam och drygt 4 procent i London.
Teresa Ahola