Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Bostadsbrist

Publicerad: 1 juni 2008, 22:00

Nyckelord: Bostadsbrist, infrastruktur
Satsning på infrastruktur nödvändig för bostadsmarknaden
En kraftig befolkningsökning i kombination med en nedgång i bostadsbyggandet oroar Länsstyrelsen. I rapport 2008:23 ”Läget i länet” som ges ut av Länsstyrelsen har man tittat närmare på bostadsmarknaden i Stockholms län…


Källa: Maria Heymowska, rapport 2008:23 ”Läget i länet”

Satsning på infrastruktur nödvändig för bostadsmarknaden

En kraftig befolkningsökning i kombination med en nedgång i bostadsbyggandet oroar Länsstyrelsen. I rapport 2008:23 ”Läget i länet” som ges ut av Länsstyrelsen har man tittat närmare på bostadsmarknaden i Stockholms län.

Enligt rapporten meddelar de flesta kommuner i länet att det råder bostadsbrist till skillnad mot slutet av 90-talet då de flesta kommuner angav att de var i balans på bostadsmarknaden. I rapporten säger man att Stockholms län skulle behöva närmare 12 000 nya bostäder om året för att möta behovet men enligt Länsstyrelsen kommer endast 9 000-10 000 bostäder att påbörjas under 2008 och 2009.

– Det är ju så att vi har en gammal släpande bostadsbrist i kombination med en kraftig befolkningsökning. De perioder vi fått upp nybyggnadsvolymerna lite kan man säga att vi betat av på den tidigare bostadsbristen. Men i det här läget har vi en sådan stark befolkningsökning på grund av att det går så bra i regionen. Det finns jobb och samtidigt har vi en stor invandring och utöver det har vi också ett väldigt stort födelseöverskott, säger Maria Heymowska, länsbostadsdirektör, Länsstyrelsen.

Enligt rapporten ökade befolkningen i Stockholms län med 31 000 under 2007, att jämföra med hela landets befolkningsökning på 70 000. En av de åtgärder man lyfter fram är vikten av nya infrastrukturinvesteringar. Södra Länken och Tvärbanan var starkt bidragande till genomförandet av Hammarby Sjöstad. Projekt som citybanan och Norra Länken kan möjliggöra flera tusen nya bostäder. I kommuner där man är beroende av arbetspendling blir satsningen på infrastruktur extra viktig som incitament för kommunernas byggplaner.

Mattias Fröjd

Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev