torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Boden – 100-åringen som sadlade om

Publicerad: 20 februari 2019, 14:30

Folkskolan i Umeå byggdes 1900-1901. Idag huserar den Kultur- fritids- och ungdomsförvaltningen.

Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeBoden

Fästningen ligger nära till hands om man får frågan vad man känner till om Boden, en stad som likt många andra städer i Sverige präglats av försvarsmaktens närvaro. Men när vi tar buss 97 mellan Luleå och Boden är det inga militärer ombord, endast en ung student som kliver av i Sävast strax utanför Boden. Det var förmodligen någon som går på utbildning i spelutveckling berättar kommunchef Mats Berg när vi träffas på kommunhuset i Boden. Billig och miljövänlig el samt kyla har gjort Boden attraktivt för de elintensiva bolagen och Boden business park har passat på att muta in ett kompetensområde kring blockchain-teknologin, man har även två utbildningar i spelutveckling.

– Nu vill företag från USA etablera sig i Boden business park för att rekrytera ungdomar från spelutbildningarna så det är en väldigt intressant utveckling. Sävast är också hemmaplan för två stora e-sportlag och ägaren vill ta hit 2-3 lag till. Det är som att Real Madrid skulle vilja ha Boden som träningsläger innan de ger sig ut och tävlar. Det som var en döende företagsby för 7-8 år sedan är nu en blomstrande utvecklingsmiljö, säger Mats Berg.

När identiteten får sig en törn
Skiftet är tydligt och började någonstans kring Berlinmurens fall och slutet på det kalla kriget. För svensk del innebar det ett mindre fokus på de militära styrkorna och en stor del av det svenska försvaret avvecklades. Mönstret i Boden är detsamma som i många andra svenska städer där en stark offentlig aktör, som präglat stad och identitet, försvinner.

– Länssjukhus och inte minst försvarsmakten påverkar vårt DNA i allra högsta grad oavsett om vi tänker på det eller inte, både vad gäller gestaltningen och utformningen av staden. Kör ni runt så ser ni de långa alléerna med björkar, det är ingen slump utan är de paradgator där det reds på hästar, säger Mats Berg.

Mats Berg, kommunchef i Boden. Foto: Mattias Fröjd.

Boden fick en dubbel smäll under slutet av 90-talet då Länssjukhuset lades ned för att slås ihop med Luleå Lasarett i det nybyggda Sundeby sjukhus. Tillsammans med neddragningarna i försvaret bidrog det till en markant minskning av antalet invånare i Boden, från 4 000 värnpliktiga plus befäl till en femtedel i dag samtidigt som sjukhuset haft många anställda och besökande. Det fick i sin tur följden att man också tvingades riva bostadsfastigheter i Boden – en förödande signal, menar Mats Berg.

Men den tydligaste effekten som man nu försöker hitta vägar framåt kring, tillsammans med fastighetsägare och handlare, är just handeln som tog mycket stryk. Det var tidigare till Boden man åkte och handlade eller gick på krogen, där i ligger en del av den tappade självkänslan.

– Nu ska man åka till Luleå för att nå detta. En viktig del är att ta tillbaka en del av detta, att jobba med centrum som något unikt och inte konkurrera med de stora handelsområdena utanför Luleå. Det andra vi kämpar med är att har man en gång rivit hus i centrala staden så har man skickat en signal till omvärlden som blir svår att jobba upp igen. Fastighetsföretag som vill bygga finns det många av, men det är färre som vill äga och förvalta. Det är den där gamla bilden vi har jobb att göra för att bryta, säger Mats Berg.

Men omvandlingen har tagit fart i Boden, inte minst tack vare de elintensiva näringarna och den nya företagsandan börjar bli tydlig i staden.

– Någonstans knöt man handen i fickan och började successivt anpassa och ställa om och köpte mark från försvarsmakten för att omvandla till företagsområden och så vidare. Och nu, från att ha varit 70 procent offentligt anställda mot 30 procent privat så är det nog det omvända, så genom åren har Boden utvecklat ett mycket starkare näringsliv, säger Mats Berg.

Bodens Central invigdes 1894, med besök av Hans Majestät Konung Oskar II.

Staden ska växa

Det ökade intresset för att etablera verksamheter i de norra delarna av Sverige skapar också förutsättningar för kommunerna att driva varandra. Planer finns på att väg 97 mellan Boden och Luleå ska bli mötesfri hela sträckan, från den första april ska det gå pendeltåg mellan städerna, och av nybyggnationen i Sävast förvärvas nästan 30 procent av Luleåbor. Kommunstyrelsens ordförande i Boden, Claes Nordmark (S), menar att det kanske har legat lite groll mellan städerna sedan man skildes åt för drygt 100 år sedan men att det i dag finns en djupare förståelse för att städerna kan driva varandra.

– Går det bra för Luleå och man skapar nya jobb så är det bra för Boden också, ta Facebookhallarna till exempel, de öppnade upp för alla, säger Claes Nordmark.

Claes Nordmark, som själv är elfte generationen bodensare, är nytt kommunalråd sedan valet 2018, och det blev en intensiv start. Istället för att byta kommunledning vid årsskiftet så bytte man vid första kommunfullmäktige direkt efter valet. Så man fick en månad att förhandla fram nytt styre, få ihop majoritet, budget och plan för 2019. Den nya koalitionen i Boden består i dag av Socialdemokraterna, Sjukvårdspartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet.

– Plus att vi då fick en liten överraskning med att kommunen skulle gå 50 miljoner sämre än ekonomisk prognos och ge ett underskott på drygt 30 miljoner i kommunkassan. Det löser vi mer eller mindre med att lägga ett effektiviseringskrav på en halv procent på alla nämnder. Det blev en hård och intensiv start men det känns som vi fått ett bra mottagande av bodensarna och vi har en bra stämning i koalitionen, säger Claes Nordmark.

Boden som hade ett invånarantal på 31 000 innan problemen började har återigen börjat växa och är i dag 28 000 invånare med sikte på att nå 30 000 till 2025. Claes Nordmark pekar också på den nya inriktningen i kommunen där småföretagen växt fram och Boden snarare är en företagarstad i dag. Ett starkt kvitto på utvecklingen är den senaste kommunrankingen från Svenskt Näringsliv där Boden klev upp 36 placeringar till plats 90, Claes Nordmark siktar på topp 50 under mandatperioden. Draghjälp kan man även få från försvarsmakten då man upptäckt på riksnivå att det kanske inte är så dumt med ett försvar, och de sex regementen i Boden som skalats ned till två är på väg att expandera igen.

– Försvarsmakten har börjat rusta upp igen då världsbilden är en annan i dag, och om man utbildar folk i arktiskt klimat klarar man vilket klimat som helst. Sedan har vi en företags- och entreprenörsanda som vi var tvungna att plocka upp när det offentliga drog sig tillbaka. Om ett antal år kommer vi vara en större stad vilket kommer märkas i kärnan av staden, vi kommer förtäta och skapa fler arbetstillfällen, det kommer hända mycket positivt, säger Claes Nordmark.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev