lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Batterifabrik till Skellefteå

Publicerad: 19 oktober 2017, 06:34

Northvolt meddelar att kampen mellan Skellefteå och Västerås om tillverkningen av lithium-jon batterier slutar med delat ansvar. Fabriken förläggs i Skellefteå medan huvuddelen av forskning och utveckling sker i Västerås.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i norra SverigeNorthvoltVästeråsSkellefteå

Det som inleddes med en kamp mellan åtta svenska kommuner och två finska innebär nu att Västerås och Skellefteå delar på uppdraget. I Skellefteå byggs Northvolt’s första storskaliga batterifabrik och kommer vara den huvudsakliga platsen för produktion. Man räknar med 2 000- 2 500 arbetsplatser. Forskning och utveckling hamnar i Västerås där man räknar med att anställa 300-400 personer. Den totala investeringen fram till år 2023 är beräknad till nära 4 miljarder euro.

– Europa rör sig snabbt mot elektrifiering. Sverige har en unik position att etablera en storskalig batteriproduktion tack vare ren och billig energi, närheten till råmaterial och en stark tradition inom industri, säger Peter Carlsson, grundare och CEO i Northvolt, i ett pressmeddelande.

Byggstart av fabriken beräknas till andra halvan av 2018 och planen är att under det första kvartalet 2020 ska produceras 8 GWh i batterikapacitet per år. Vid färdigställandet 2023 ska produktionen vara 32 GWh.

Sedan tidigare har Skebo, Heimstaden, Riksbyggen och Lindbäcks meddelat att de i ett gemensamt projekt planerar 1 000 nya bostäder i staden.

Forskningsanläggningen i Västerås beräknas stå klar 2019.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev