fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Autonoma fordon kan bli verklighet i Göteborg

Publicerad: 7 december 2017, 13:48

Sweco utreder möjligheten för Göteborgs stadskärna att anpassas för autonoma fordon. Detta på uppdrag av stadsbyggnadskontoret med ett ordervärde på 1 miljon SEK.

Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeGöteborg

Sweco utreder möjligheten för Göteborgs stadskärna att anpassas för autonoma fordon. Detta på uppdrag av stadsbyggnadskontoret med ett ordervärde på 1 miljon kronor.

Tanken är att utredningen ska resultera i en översiktsplan med flertalet scenarier för hur implementeringen av helt eller delvis automatiska fordon kan komma att se ut. Scenarierna kommer blicka framåt och utgå från åren 2035, 2050 och 2070. Sweco ska se över vilka nödvändiga förändringar som behövs göras i den nuvarande stadsplanen samt utföra en risk och möjlighetsanalys.

– Detta är ett riktigt spännande uppdrag där vårt arbete ska lyfta de möjligheter som den nya tekniken kan medföra i stadsutvecklingen, men också vad som krävs av teknikutvecklingen för att den skall kunna ge nytta i framtidens samhällen och städer. Autonoma transportsystem kommer att påverka såväl människan som resmönster och stadsrummen. I detta komplexa uppdrag samverkar kompetens inom såväl samhällsplanering, arkitektur och trafikplanering som experter på intelligenta transportsystem och autonoma fordon, säger Mats Hermansson, vd för Swecos samhällsanalytiker och trafikplanerare.

Dessutom inkluderar uppdraget även en sammanställning av befintlig samt bristfällig kunskap inom det berörda området. Utredningen kommer pågå fram till slutet av 2018.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev