Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Atrium Ljungberg satsar på integration

Publicerad: 31 oktober 2017, 11:17

Victoria Axberg, Arbetsförmedlingen, Annica Ånäs, Atrium Ljungberg och Erik Pelling, Uppsala kommun. Foto: Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg drar nu igång sitt så kallade välkomstprogram, en modell för ökad integration, i Uppsala. Bolaget hoppas på att kunna utvidga programmet till andra platser där man är verksam.

Ämnen i artikeln:

Annica ÅnäsAtrium LjungbergErik PellingUppsala

Modellen går ut på en person som har fått uppehållstillstånd matchas med en praktikplats hos något av Atrium Ljungbergs vänföretag (hyresgäster eller underleverantörer). Deltagaren får också en fadder och erbjuds boende i Atrium Ljungbergs nybyggda lägenheter i Gränbystaden. I programmet ingår även samhällsorientering och utbildning i yrkessvenska.

Programmet löper under ett år och målsättningen är att deltagarna därefter ska vara mer integrerade i det svenska samhället med eget socialt nätverk, en anställning eller en påbörjad utbildning.

– Som många andra fastighetsägare fick vi frågan om att bidra med bostäder till nyanlända. Men vi vill göra mer än att bara upplåta bostäder. Boende räcker inte för att en individ ska få en bra start i samhället. Sysselsättning, ett socialt kontaktnät och att lära sig det svenska språket är också nödvändiga delar. I vårt välkomstprogram finns allt detta, säger Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg hoppas även att programmet ska bidra till att öka intresset för fastighetsbranschen. I synnerhet på driftssidan där det finns ett stort behov av att anställa fler.

– Uppsala har som många andra svenska kommuner ett stort ansvar för att ta emot och integrera de många nyanlända. Vi hoppas givetvis att fler aktörer följer deras exempel, säger Erik Pelling (S), kommunalråd och ordförande i plan- och byggnadsnämnden i Uppsala.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev