fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Årssammanfattning: stadsbyggnad

Publicerad: 21 december 2018, 13:52

2018 lider mot sitt slut – och det börjar bli dags även för fastighetsbranschen att stänga böckerna. Mellan riksarkitekter, chefs- och rådgivarekaruseller och intressanta affärer har mycket hänt under året – här kommer en sammanfattning av stadsbyggnadsåret 2018.


Sammanfattningen är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6, 2018.

2018 lider mot sitt slut – och det börjar bli dags även för fastighetsbranschen att stänga böckerna. Mellan riksarkitekter, chefs- och rådgivarekaruseller och intressanta affärer har mycket hänt under året – här kommer en sammanfattning av stadsbyggnadsåret 2018.

Riksarkitekt på gång
Vi har nya nationella mål för arkitektur-, form- och designpolitiken med syftet att öka utrymmet för arkitekturen i stadsbygget. I början av året kommunicerades också att en riksarkitekt skulle tillsättas för att stödja detta arbete. Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, fick initialt rollen som tillfällig riksarkitekt för att inleda arbetet och efter årsskiftet fylls rollen permanent av Göteborgs stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård. Det har i debatten ifrågasatts om vi behöver en ny myndighetsperson inom detta område. I en intervju i Fastighetsnytt besvarar hon kritiken om att den nya tjänsten är överflödig:

– Det har funnits en del kritiska röster om det verkligen behövs ett estetiskt råd på den här nivån. Men de har nog inte förstått vad riksarkitekten ska göra. Det här handlar inte om att vara ett tycke- och smakråd, utan om arbete med att genomföra de nya målen som handlar om vad arkitekturen kan göra för att bidra till stora samhällsutmaningar.

Helena Bjarnegård utsågs nyligen till riksarkitekt av Boverket. Foto: S. Hedberg.

Fyra år på minus?
Det ser ut som det blir ytterligare ett år där reporäntan håller sig på – 0,5 procent, möjligtvis har diskussionen om när den ska höjas rört sig någon promille. Det flaggas för att något är på gång men högst oklart om när, sannolikt är det dock att vi får fira fyraårs-jubileum med en reporänta på minus när vi kliver in i februari 2019.

Chefskarusellen
Okej. En snabbgenomgång av några av förändringarna på ledningspositioner under året.

Ulrika Bergström, ny vd Nyréns. Linda Rosén blir vd på Lindbäcks Group. Stina Olén är ny vd på Studentbostadsföretagen. Swecos vd och koncernchef Tomas Carlsson lämnar och blir ny koncernchef på NCC. Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige, efterträder Tomas Carlsson som vd och koncernchef. Ann-Louise Lökholm Klasson blir ny affärsområdeschef för Sweco Sverige. Svein Erik Lilleland, idag styrelseledamot och tf vd, tar över som vd för D. Carnegie & Co, efter Ulf Nilsson. Lena Malm Stark tar över som vd för Fastighetsnytt. Ulrika Hallengren utses till vd för Wihlborgs Fastigheter och Anders Jarl blir arbetande styrelseordförande i bolaget. Peter Strand tar posten som styrelseordförande i Victoria Park och lämnar över vd-posten till Per Ekelund. Peter Syrén blir ny vd för Midroc Properties.  Caroline Arehult blir ny vd för Hemfosa Fastigheter och Jens Engwall utses till vd i Nyfosa. Fredrik Bergenstråhle ersätter Caroline Arehult som vd för Skanska Fastigheter Stockholm. Stockholms Handelskammares nuvarande chefekonom, Andreas Hatzigeorgiou, tar över rollen som vd. Han efterträder Maria Rankka som går över till rollen som Sverige-vd för den brittiska pr-byrån Brunswick. Jonas Schneider tar över vd-rollen på Familjebostäder i Stockholm, efter att Anette Sand utsetts till vd på allmännyttiga systerbolaget Stockholmshem. Rikard Edenius blir ny vd i Agora. Susanne Liljedahl blir ny vd för Wästbygg. Lena Molund Tunborn blir ny vd för Bostads AB Poseidon i Göteborg.

Pust…

Marlene Åkerberg utses till ny vd för Atlasmuren Fastigheter AB. Jannice Johansson Steijner är ny vd på Kod Arkitekter. Christian Dahlman blir ny vd för Malmö Cityfastigheter. Johanna Munck af Rosenschöld är ny vd för Strategisk Arkitektur. Cecilia Granath utses till Sverigechef för Tyréns. Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. NREP har utsett Claus Mathisen som ny vd för bolaget. Jonas Olsson lämnar rollen som vd för Balticgruppen efter åtta år. Han går istället in som arbetande styrelseordförande, medan vice vd David Carlsson tar över som ny vd. Fastighetsförvaltaren Hestia utser Linda Marthon till ny vd. Karl Persson blir Head of Sweden på Cushman & Wakefield och efterträder Agneta Jacobsson som slutar efter 25 år inom företaget. Järntorget Byggintressenter har utsett Fredrik Arpe till ny vd för koncernen. Anna Mellström blir ny vd för Einar Mattsson Byggnads AB. Linus Ericsson, idag chef för affärsområdet Debt & Financial Advisory, tar över som vd för JLL i Sverige. Han efterträder Daniel Gorosch som istället kliver in som vd för Svenska Bostadsfonden. Terje Johansson lämnar Malmö och MKB och tar över rollen som vd och koncernchef på Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg. Han ersätter därmed Mariette Hilmersson som tidigare i år gick över till en roll som vd för Castellum region väst.

Rådgivarkarusellen
Det blev lite av rådgivarnas månad i augusti där bland annat Agneta Jacobsson lämnade Cushman & Wakefields efter 25 år (tidigare DTZ). Daniel Gorosch, vd JLL i Sverige, lämnar företaget efter nästan 11 år för att vd. Tor Borg lämnar rollen som analyschef på samma bolag. En annan uppmärksammad avgång var Thomas Persson, partner på Cushman & Wakefield, som rekryterades till rollen som regionchef på Magnolia Bostad. På anställningssidan var det Savills som regerade där Niklas Samuelsson (från CBRE) utnämns till Sverigechef och Niklas Zuckerman (från Cushman & Wakefield) till chef för Investments inom Savills Sweden. Anders Nordvall (från Cushman & Wakefield) ansluter till Investments och rollen som vice vd för Savills Sweden. Vidare rekryterades Mikael Fastén (från CBRE) som Director Investments.  Anders Nyström, som varit Sverigechef sedan 2013, lämnade dock Savills i samband med detta.

Vi säger nej!
Det blev ett blågrönt styre med en handlingsplan som kanske lutar mer åt det gröna hållet. Nobel Center, nej. Butik för Apple i Kungsträdgården, nej. OS, nej. Östlig förbindelse, nej. Kontraktsförlängning av Bromma flygplats, nej.

Palats byter ägare
Anders Bodin Fastigheter köpte fastigheten Spektern 8, mer känd som Tändstickspalatset i centrala Stockholm, av Midroc Properties. Fastigheten som var Svenska Tändsticksbolagets huvudkontor beställdes av Ivar Kreuger och ritades av arkitekt Ivar Tengbom. Byggnaden färdigställdes 1928.

Sjukhusbryderier
Det är en lätt underdrift att påpeka att det funnits ett par frågetecken kring Nya Karolinska, alltsedan upphandling till… ja, förmodligen ett tag till. Men inte heller gamla Karolinska har varit ett problemfritt case. Byggnaderna skulle säljas och bostäder och ny stadsdel skulle det bli. Niam ville köpa huvudbyggnaden för 2,3 miljarder vilket kommunicerades som den största fastighetsförsäljningen som Stockholms läns landsting har gjort. Sedan följde misstankar om jäv, uppskjutna beslut, 9 000 namnunderskrifter mot försäljningen som till slut landade i att det fick vänta tills efter valet. Frågan kvarstår vad som kommer hända då Moderaterna efter minoritetsstyre nu allierat sig med Miljöpartiet.

Intressanta affärer
Det lär inte bli några 210 miljarder i transaktionsvolym som 2016 men kanske i paritet med de cirka 150 miljarder som det bjöds på under 2017. Några intressanta affärer har dock genomförts:

Carnegie har ingick avtal med Byggmästare Anders J Ahlström Fastighets AB (Mitt Alby) om förvärv av 1 274 lägenheter på Albyberget i Stockholm för 1,7 miljarder. De 10 fastigheterna förvärvades av företaget Mitt Alby och dess styrelseordförande Mikael Ahlström från Botkyrkabyggen 2013, då för en summa på drygt 700 miljoner.

Det amerikanska private equity-bolaget Starwood lade bud på Victoria Park där sedan även Vonovia lade sig i. Vonovia gick vinnande ur denna budstrid och äger i dag drygt 80 procent av bolaget.

Klövern lägger, via dotterbolaget Dagon, ett bud på A Group of Retail Assets (Agora). Totalt värderas budet till 1 miljard kronor.

Tvättbjörnen Holding har klivit in som ny storägare i Amasten via kvittningsemission där Amasten övertog 21 fastigheter i Sundsvall. Tvättbjörnen kontrollerar nu cirka 12 procent av Amasten.

Den medlemsägda bostadsbyggaren Obos återvänder som storägare i JM genom att öka innehavet i bolaget till motsvarande 10,7 procent av kapital och röster vilket innebär att Obos nu är största ägare i JM.

I korthet

VA-projektet Östra Länken i Luleå utsågs till Årets Bygge 2018.

LKAB har lämnat över Kirunas nya stadshus, Kristallen, till kommunen som i sin tur lämnat över det gamla, prisbelönta, stadshuset för avveckling.

I maj togs första spadtaget för det omdebatterade projektet Västlänken, en åtta kilometer lång järnväg i Göteborg centrum som väntas bli klar 2026.

Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna, enligt Allbrights senaste rapport.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev