måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Årets Stadskärna – Varberg, Borås eller Umeå?

Publicerad: 8 april 2016, 05:12

Örebro valdes till årets stadskärna 2015. Foto: Jonas Ekstrand.

Varberg, Borås eller Umeå. Någon av de tre städerna kommer under våren att utnämnas till Årets Stadskärna 2016, en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan.

Ämnen i artikeln:

UmeåÖrebroVarbergBorås

Varberg, Borås eller Umeå. Någon av de tre städerna kommer under våren att utnämnas till Årets Stadskärna 2016, som är en utmärkelse för framgångsrik utveckling av stadskärnan.

Priset delas ut för 22:a året i rad av föreningens Svenska Stadskärnor till den svenska stad som under året gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum – genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Resultaten ska vara mätbara.

Den västkustska staden Varberg ligger precis vid havet och är kanske mest känt för sin fästning, sitt surfande och sina turister. Enligt kommunen har man de senaste åren satsat på sin eventmodell “Varberg365” som ska göra att staden lever även efter att sommarturisterna har åkt hem.

Foto: Mikael Pilstrand

Foto: Mikael Pilstrand

– Varberg har unika möjligheter och framtiden ser ljus ut. Den unika handelspolicyn som värnar om centrum samt spännande stadsutvecklingsprojekt och medborgardialog skapar stora möjligheter. Ansökan beskriver hur stadens aktörer förbereder sig inför det nya Varberg och på det som är genomfört så här långt, näringslivsutvecklare på Marknad Varberg.

Borås vann utmärkelsen för bara fem år sedan, 2011.

borås

– Det skapas otroligt mycket positivt i Borås. Jag tror att vi har vårt driv och entreprenörsanda att tacka för mycket. Vi vill komma framåt och har hittat unika samverkansformer mellan högskola, näringsliv, kommun, icke-kommersiella organisationer, besökare och invånare. Det ger väl förankrade beslut, kortare ledtider och väldigt goda resultat, säger Helena Alcenius, BoråsBorås TME AB.

I Umeå har man enligt kommunen jobbat medvetet med att bygga staden högre och tätare.

umeå

– Det betyder bättre och attraktivare stadskärna i bra samarbete med fastighetsägarna. Gator och torg blir tillgängligare för människor och vi ser fler och fler som vill bo och vistas i Umeå med den förändringen, säger kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg.

Den vinnande staden koras i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens den 25 maj. Konferensen hålls i Örebro, förra årets vinnare.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev