måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Är fastighetsbranschens framtidsspaningar ens relevanta?

Publicerad: 22 januari 2020, 04:00

Sima Ghaemi Håkansson och Lisa Runnérus. Foto: Merc

Den byggda miljön påverkar alla men planeras och kontrolleras av få. Vi behöver bryta mönster, skriver Sima Ghaemi Håkansson och Lisa Runnérus i talangnätverket Merc.

Ämnen i artikeln:

ÅWL arkitekterMercSkanska Fastigheter

Den byggda miljön påverkar alla men planeras och kontrolleras av få. Vi behöver bryta mönster, skriver Sima Ghaemi Håkansson och Lisa Runnérus i talangnätverket Merc.

Fastighetsbranschen är tilltalande på många vis. Här finns utrymme för kreativitet, innovation och utveckling och resultatet av vårt jobb påverkar inte bara enskilda individer utan hela samhället. Vi gör skillnad.

Mycket har hänt sedan vi lämnade skolbänken och tog klivet ut i arbetslivet. Vi ser fler och fler kvinnliga förebilder kliva fram i rampljuset, ta sig fram på höga positioner och bilda starka allianser där gemenskap och stöttning är en självklarhet. Vi känner medvind och styrka i att vara kvinna i fastighetsbranschen.

Läs även: Varför ta anställning när du kan vara giggare?

Vi verkar nu i en bransch där de gamla strukturella glastaken har börjat krossas. Som redovisades i Allbright rapporten 2019 är fastighetsbranschen den första att uppnå jämställda ledningsgrupper, det vill säga jämställda mellan kvinnor och män. Nu är det dags för nästa steg. För att vara attraktiv för nästa generations arbetssökande måste glastak fortsätta att krossas, men av fler grupper än kvinnor. Det är en nödvändighet för branschens överlevnad.

Den byggda miljön påverkar alla men planeras och kontrolleras av få. Vi står inför stora samhällsutmaningar där vi behöver innovativa idéer, nytänkande och mod. Vi behöver olika perspektiv och synsätt. Vi behöver bryta mönster. Vi menar att det görs bäst av blandade grupper, där olikheter blir till en tillgång, en styrka. För hur mycket är en framtidsspaning gjord av och för väldigt homogena grupper egentligen värd?

Läs även: Bli ett proffs på att nätverka – lär av Omid Noghabais bästa tips

Vi tror att viljan att göra skillnad, att arbeta värderingsstyrt och långsiktigt kommer vara än starkare hos kommande generations arbetssökande. Låt oss tillsammans sträva efter att göra fastighetsbranschen till en spegelbild av samhället och låt oss fortsätta utveckla den byggda miljön på ett sätt som leder till inkludering och innovation – låt oss tillsammans skapa en framtid som finns till för alla.

FAKTA/Mer om skribenterna

- Sima Ghaemi Håkansson är affärsutvecklare på Skanska Fastigheter och brinner för att skapa platser där människor vill bo, arbeta och leva.
- Lisa Runnérus är landskapsarkitekt och affärschef på ÅWL Arkitekter och är en stark förespråkare för samarbete över olika discipliner för att ge bästa förutsättningar att skapa långsiktigt hållbar samhällsutveckling.
- Sima Ghaemi Håkansson och Lisa Runnérus träffades första gången 2015 när de arbetade tillsammans i ett större stadsutvecklingsprojekt. Idag är de båda medlemmar i MERC Talangnätverk, fastighetsbranschens främsta talangnätverk där unga talanger erbjuds en plattform för att träffas, utbyta erfarenheter och skapa långsiktiga samarbeten.

Sima Ghaemi Håkansson och Lisa Runnérus

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev