Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Almedalen: ”Reporäntan sänks sannolikt”

Publicerad: 2 juli 2015, 02:21

Pär Magnusson i samtal med moderatorn Kristina Alvendal. Foto: Mattias Fröjd

Riksbanken vill inte framstå som bortkopplade från den ekonomiska utvecklingen i omvärlden, likt man gjorde i samband med Lehman-kraschen hösten 2008. Det i kombination med att Riksbanken befinner sig i en knivig situation. Greklandskrisen gör att risken för att euron ska försvagas är påtaglig och det skulle i sin tur leda till att kronan skulle stärkas gör att banken kommer därför att sänka reporäntan på torsdagen.

Ämnen i artikeln:

Business Arena Almedalen

Riksbanken vill inte framstå som bortkopplade från den ekonomiska utvecklingen i omvärlden, likt man gjorde i samband med Lehman-kraschen hösten 2008. Det i kombination med att Riksbanken befinner sig i en knivig situation. Greklandskrisen gör att risken för att euron ska försvagas är påtaglig och det skulle i sin tur leda till att kronan skulle stärkas gör att banken kommer därför att sänka reporäntan på torsdagen. Det menar Pär Magnusson, chefsekonom för Royal Bank of Scotland i Norden. Han utfrågades på onsdagen på Business Arena Almedalen under programpunkten Rakt på sak.

Kronan har likt och den amerikanska dollarn, schweizerfranken och danska kronan fått en safe haven-status, det är det investerarna söker sig när exempelvis euron verkar riskfylld, något som i och med Greklandskrisen är väldigt aktuellt, vilket gör att kronan kan stärkas kraftigt de kommande dagarna. I synnerhet om Grekerna väljer att säga nej till det erbjudna stödpaketet i sin folkomröstning. En kronförstärkning skulle leda till ett minskat inflationstryck i den svenska ekonomin och det vill Riksbanken undvika så långt det går. I det syftet får man försvaga efterfrågan för kronan genom att sänka räntan och göra kronan mer attraktiv. Alternativet skulle vara att sälja kronor och således göra direkta ingripanden på valutamarknaden, något Riksbanken sannolikt vill undvika.

Vad gäller Greklandskrisen i övrigt menar Pär Magnusson att man inte har några bra alternativ kvar. Det spelar ingen roll om Grekerna röstar ja eller nej till euron, vilket i praktiken är det de röstar om. Man har kommit ”beyond the point of no return”.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev