fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Akelius: “20 procent över bokfört värde”

Publicerad: 18 mars 2019, 08:53

Pål Ahlsén, Akelius Foto: Sverrir Thór.

På måndagen kom nyheten att Akelius säljer bostäder för hela 7,2 miljarder. I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att försäljningen är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

Ämnen i artikeln:

Akelius FastigheterDeutsche WohnenPål AhlsénVictoria Park FastigheterVonovia

Som tidigare framkommit på Fastighetsnytt på måndagen har Akelius Residential sålt ett stort bestånd bostäder i Tyskland för 7,2 miljarder kronor.

I och med försäljningen lämnar bolaget regionerna Köln-Düsseldorf och Frankfurt-Mainz. Tyskland är dock alltjämt det land där man har störst närvaro, med ett samlat fastighetsvärde på cirka 4 miljarder euro i Berlin, Hamburg och München.

I samtal med Fastighetsnytt säger Pål Ahlsén, vd för Akelius Residential, att bolaget vill höja sin rating till BBB+ och då är det bästa sättet att sänka belåningen i bolaget.

– Att vi väljer att sälja just detta bestånd beror på några saker. Nummer ett att de städer vi nu lämnar inte växer lika fort som exempelvis Stockholm eller Toronto och marken blir mer värd vid snabb tillväxt. En annan viktig aspekt är att priserna i Tyskland är väldigt höga just nu och vi sålde beståndet till ett pris som översteg bokfört värde med 20 procent. Dessa två aspekter väger tyngst men en tredje viktig aspekt är att det inte finns mycket att köpa i de städer vi nu lämnar, möjligheterna att växa är alltså begränsade, säger Pål Ahlsén.

Köpare är Deutsche Wohnen, som är Tysklands näst störste bostadsägare efter Victoria Park-ägaren Vonovia. Enligt Pål Ahlsén har Deutsche Wohnen primärt fokus på Berlin men äger även en del bostäder i Köln-Düsseldorf samt i Frankfurt-regionen.

– Vi gick ut med en teaser strax innan jul till 237 investerare och fick ett femtontal seriösa bud varav Deutsche Wohnens var ett.

Den aktuella affären är Akelius andra stora försäljning på kort tid. Strax innan jul sålde bolaget 2 340 lägenheter i Haninge och Mölndal till Victoria Park för 4,7 miljarder kronor. I båda affärerna är motiveringen att man vill minska belåningen i bolaget men hur långt har man kommit.

– Vi frånträder båda bestånden under andra kvartalet och jag bedömer att med dessa två transaktioner har vi nått vårt mål om en belåningsgrad under 40 procent. Om det räcker till ett kreditbetyg om BBB+ får vi se se, kreditinstituten ger aldrig prognoser, säger Pål Ahlsén.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev