fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

Äger danska fastigheter för 40 miljarder

Publicerad: 11 maj 2017, 12:32

Foto: NewsÖresund/Anna Palmehag.

Finanskrisen slog hårt mot Danmarks ekonomi och i synnerhet mot dansk fastighetsmarknad, men öppnade även upp en lucka för svenska fastighetsinvesterare.

Ämnen i artikeln:

DanmarkFastighetsmarknaden i SydsverigeBalder FastigheterCastellumNiam FastigheterÖresundsinstitutetWihlborgs Fastigheter

Finanskrisen slog hårt mot Danmarks ekonomi och i synnerhet mot dansk fastighetsmarknad. Både bostadspriser och priser på kommersiella fastigheter föll brant. Det i sin tur slog ut en del danska banker men öppnade även upp en lucka för svenska fastighetsinvesterare på jakt efter diversifiering och god avkastning. Ett stort antal portföljer reades ut på marknaden när krisdrabbade fastighetsbolag likviderades och välkapitaliserade svenska aktörer tog tillfället i akt och positionerade sig på marknaden.

Enligt en rapport om svenska fastighetsinvesteringar i Danmark som Øresundsinstituttet släppte på onsdagen har svenska bolag numera fastigheter till värde om 40 miljarder svenska kronor i Danmark och sett till uthyrningsbar yta uppgår beståndet till 2 miljoner kvadratmeter.

Störst är Niam som nyligen tog över en portfölj om 560 miljoner euro, motsvarande 5,4 miljarder kronor, när man förvärvade HD Ejendomme. Niam har efter den affären cirka 860 000 kvadratmeter under förvaltning i Danmark och därefter kommer Wihlborgs som äger cirka 400 000 kvadratmeter i Storköpenhamn. Hittills i år har kommersiella svenska aktörer köpt fastigheter för 8,5 miljarder i Danmark vilket kan jämföras med 12,5 miljarder under 2016 och 7,5 miljarder under 2015. Utöver Niam och Wihlborgs har Akelius, Balder, Castellum, Heimstaden och Akelius varit aktiva på marknaden.

Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Öresundsinstituttet/Johan Wessman.

Det svenska intresset för investeringar i Danmark ökar således och i kombination med att allt fler ser den svenska marknaden som dyr förklaras det av att det helt enkelt finns ett större utbud kvalitetsfastigheter på andra sidan sundet.

Av Øresundsinstituttets rapport framgår att på grund av danska skatteregler är det gynnsamt för danska institutionella ägare att avyttra fastigheter istället för att hålla dem som långsiktiga innehav. Det är en stor kontrast till den svenska marknaden där många klagar på att institutionerna blir huskramare, köper de bästa objekten och sitter på dem länge. Det har därför funnits läge för svenska, och andra utländska, investerare att göra affärer i Danmark, vilket svenskarna tacksamt tagit emot.

Øresundsinstituttet har pratat med Peter Winther, vd för Danmarks största fastighetsrådgivare Sadolin & Ahlbæk, som säger att det de senaste åren inte gått att göra fel som fastighetsinvesterare i Danmark. Konkurrensen har dock hårdnat och priserna trissats upp men det finns fortfarande en stor uppsida på projektsidan, för de bolag som har de ekonomiska musklerna. Där har exempelvis Balder tagit position och utvecklat både bostäder och kommersiellt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev