Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

ABBA-stjärnans stora gamingsatsning i City

Publicerad: 16 oktober 2019, 10:07

Space ska bli en digital samlingsplats för musik, gaming och “content creation”, som Youtube-klipp och podcasts. Bland annat skapas en livescen för upp till 800 besökare.

Femte Hötorgshuset blir mötesplats för den digitala generationen.

Ämnen i artikeln:

AMF FastigheterMats Hederos

Det femte Hötorgshuset ska bli en mötesplats för den digitala generationen, fylld med musik och gaming. Bakom projektet står AMF Fastigheter tillsammans med Björn Ulvaeus Pop House.

Under den första halvan av 2021 ska portarna slås upp till 7 500 kvadratmeter fyllda med digital kultur vid Sergels torg. Satsningen, som kallas Space, görs i ett samarbete mellan fastighetsägaren AMF Fastigheter och Björn Ulvaeus-ägda Pop House. I det femte Hötorgshuset ska Space-besökarna kunna uppleva och producera musik, spela sina favoritspel, umgås och skapa olika typer av innehåll. Space kommer också att rymma en livescen för musik, föreläsningar och gaming med plats för 650 till 800 personer.

De nedre våningarna i det femte Hötorgshuset vid Sergels torg är klassisk musikmark. Här gjorde U2 sin första Sverigespelning på rockklubben Underground 1981, och på senare tid fanns musikaffären Megastore på adressen. De senaste tio åren har de nedre planen stått tomma.

– Vi har inte kunnat nyttja de nedre planen på grund av tätskiktsarbetet och utbyggnaden av spårvägen vid Sergels tog, säger Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, till Fastighetsnytt.

Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter, berättar att bolaget under en längre tid har funderat på hur de nedre våningarna i det femte Hötorgshuset ska användas. Svaret låg i musiken. Foto: Anders Siljevall

Under tiden har AMF Fastigheter funderat på hur utrymmena skulle användas.

– Vi har letat efter en bärig idé där vi kan tillföra något helt nytt. Med det historiska musiktemat i åtanke började vi titta på musik, säger Mats Hederos.

Med musiktemat i åtanke skapades kontakt med Per Sundin, vd för Pop House, och nu, ett par år senare, är konceptet klart.

Ingång till Space från “Plattan”.

En ytterligare tanke med Space är att, på samma sätt som AMF gjort vid Brunkebergs torg, skapa en tryggare miljö runt Sergels torg. Det tilltalar Stockholms stad.

– Sergels torg är en av Stockholms mest besökta platser, och vi arbetar långsiktigt tillsammans med fastighetsägare och andra aktörer för att skapa en trivsam och trygg miljö. De kulturella och kreativa näringarna spelar en viktig roll i detta arbete. Därför är vi väldigt glada att Stockholm får en ny spännande destination för digital kultur med en tydlig framtidsvision på platsen, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd Stockholms stad.

I Space ska det också finnas plats för gym, restauranger och co-working.

Space ska fungera som en mötesplats för ”Generation Z”.

– Trygghet handlar inte om att få bort folk från Sergels torg utan att få in folk, säger Per Sundin, vd för Pop House, som är huvudägare till Space.

Anders Siljevall

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev