Nyheter
Abacus: “Risken i projektet blev för stor”
Publicerad: 8 maj 2018, 10:56
Visionsbild från Solna stads program för norra delen av Hagastaden. Illustration: Team Rundquist.
Järntorget och dotterbolaget Abacus Bostad meddelade i veckan att de inte tänker fullfölja sina planer och bebygga två kvarter i Hagastaden, Stockholm. Abacus vd säger till Fastighetsnytt att det beror plötsliga förändringar i anbudet.
Järntorget och dotterbolaget Abacus Bostad meddelade i veckan att de inte tänker fullfölja sina planer och bebygga två kvarter i Hagastaden, Stockholm. Abacus vd säger till Fastighetsnytt att det beror plötsliga förändringar i anbudet.
Beslutet om att häva planerna fattades då det i Abacus kvarter plötsligt skulle in en ramp vid Norra Stationsgaraget, som inte fanns med i anbudsförutsättningarna.
– Vi fick inte ihop programhandlingen för projektet och lämnade därför tillbaka kvarteret, säger Josa Lundbäck, vd på Abacus Bostad.
I Järntorgets kvarter hade man redan inlett systemhandlingsarbetet i samband med förhandlingarna om exploateringsavtalet. Men under den perioden skedde det stora förändringar på marknaden mot slutkunden när det gäller finansieringen på kreditsidan. Bolaget förhandlade därför med staden om att ta hänsyn till förändringarna, men utan resultat.
– Vi bedömde att risken i projektet blev alldeles för stor och valde att inte gå vidare till ett bindande markanvisningsavtal. Det fanns stor osäkerhet kring finansieringen av projektet.
Bolaget har dock kvar en byggrättsportfölj om 4 500 bostäder.
– Vi jobbar vidare med våra andra projekt och söker ny mark, säger Josa Lundbäck.
Vad tycker du om dagens markpriser?
– När det gäller bostadsrätten sätter kunden slutpriset, vilket i sin tur påverkar vad vi kan betala för marken. Jag tycker därför det är riktigt av staden att begära marknadspris.
Men det är samtidigt viktigt att ta hänsyn till förändringar under konjunkturcyklerna, enligt Lundbäck.
– Möjligtvis kan man titta på en modell som kan parera den här typen av förändringar.
När det gäller hyresrättssidan så upplever han att man på många håll redan jobbar flitigt med tomträttsalternativet.
– Vi bygger studentbostäder både i Tallkrogen och Ruddammen i Stockholm. Tomträttsavgälden i Tallkrogen är en tiondel av våra driftskostnader och en tredjedel i Ruddammen. Man kan alltså jobba med tomträtten för att få ned boendekostnaden i slutändan.
Det kräver dock att kommunen arbetar med en aktör som faktiskt vill jobba med boendekostnaden.
– Vad jag känner till är vi ensamma om det och planerar att fortsätta. Jag vet inte varför de andra aktörerna inte följer efter. Konceptet bygger på att vi sätter hyrorna efter våra kostnader, beroende på förutsättningarna i respektive projekt.
Vad ligger månadshyran på?
– I Tallkrogen ligger vi 20 procent under normala jämförbara projekt. Det är studentlägenheter på 25 kvadratmeter, med en hyra på ungefär 4 500 kronor per månad, säger Josa Lundbäck.
Men även Abacus Bostad känner av osäkerheten på bostadsmarknaden i Stockholm just nu.
– Vi har tre projekt, pågående produktion som är ute till salu, inom koncernen och märker att försäljningstakten är låg. Det är svårt att sälja i dag.
Men det finns ljuspunkter.
– Vi har säljstartat ett projekt i Bromma och bokade över hälften av lägenheterna på en visning. Men behöver även sälja resterande del för att kunna starta projektet, så osäkerheten på marknaden påverkar oss hela tiden.
Teresa Ahola