torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

33 händelser som skakade (nåja) branschen 2019

Publicerad: 7 januari 2020, 14:30

Erik Selin, Adam Neumann och Johanna Skogestig hamnade alla i nyhetsflödet under året som gick.

Det gångna året 2019 bjöd på en rad händelser som påverkade branschen i både det stora och i det lilla. Vi har plockat ut godbitarna.

Ämnen i artikeln:

Björn SiesjöBjörn UlvaeusChristoffer BörjessonErik SelinIsabella LöwengripJohanna FrelinJohanna SkogestigMaria PleibornMats HederosOla SernekePer BolundRutger ArnhultStefan DahlboWeWorkIlija Batljan

Det gångna året 2019 bjöd på en rad händelser som påverkade branschen i både det stora och i det lilla.

1. Masthugget får grönt ljus

Detaljplanen för ett av Göteborgs största projekt just nu – Masthuggskajen – vinner laga kraft. Siktet är inställt på 1 300 nya bostäder och 6 000 nya arbetsplatser under kommande år. Göteborg fortsätter att hålla högre tempo i byggandet än resten av landet.

2. Abba-Björn goes for gaming

Gamla Megastore, dåtidens största skivaffär i landet, låg i botten på Sergelskrapan närmast Plattan. Nu stundar nya tider och lokalen ska göras om till ett center för digital kultur, gaming, livemusik och e-sport. Bakom allt ligger AMF Fastigheter och Björn Ulvaeus-ägda Pop House. Under den första halvan av 2021 ska portarna slås upp till Space, som satsningen kallas.

Erik Selin, Adam Neumann och Johanna Skogestig hamnade alla i nyhetsflödet under året som gick.

3. Neumann förlorar jobbet – och flygplanet

Andra hälften av året blir inte roligt för Weworks vd Adam Neumann. I stället för en rekordnotering på börsen så rasar värderingen och han får sparken. En av de första åtgärderna som de nya cheferna Artie Minson och Sebastian Gunningham vidtar är att lägga ut Neumanns privata flygplan, en Gulfstream G650, till försäljning.

4. Danmark föreslår eget Silicon Valley

Köpenhamn har knappt hunnit lansera planerna på den konstgjorda ön Lynetteholmen, som ska ge plats för 35 000 invånare och lika många arbetsplatser, förrän den danska kommunen Hvidovre lägger fram en vision om att bygga nio konstgjorda öar för att skapa ett inhemskt Silicon Valley med 12 000 arbetsplatser inom techindustrin. Den danska regeringen är positivt inställt till båda. Ingen blir dock realiserad i en handvändning. Siktet är inställt på 2070 respektive 2040.

Anna Essehag och Louise König, ansvariga för hållbarhet på Ramboll. Foto: Ramboll

5. Par i damer ny hållbarhetsduo på Ramboll

Alla bolag vill vara hållbara 2019. På Ramboll tillsätter man två hållbarhetschefer på samma gång för säkerhets skull. Anna Essehag blir utsedd till manager sustainability transformation och Louise König till manager sustainability business development. Vi lär få se mer på området under året som kommer – och tur är väl det.

6. Logistik blir investerarnas nya älskling

Möjligen har det varit lika mycket snack om logistikfastigheter som om coworking. Segmentet har varit glödhett under året. Under perioden januari–september går transaktionsvolymen för logistikoch industrifastigheter upp med hela 71 procent jämfört med samma period året innan, enligt siffror från Datscha.

Fastighetsnytt fyllde 25 år 2019.

7. Fastighetsnytt fyller kvartsekel

Branschens ledande magasin fyller kvartssekel och vi firar med en tillbakablick på branschens höjdare. Att bildkavalkaden blir en av årets mest lästa artiklar förvånar nog ingen – för vem vill inte se en barbröstad Ola Serneke à la 1994?

8. Coworking mer hajpat än någonsin

Vad har varit mer signifikant för fastighetsåret än den nya kontorsmarknaden som bygger på korta, tillfälliga kontrakt och en värld bortanför egna bås? Inte mycket, åtminstone inte så länge Wework hyllades som ett lyckat exempel.

9. KPA gör rekordköp på Kungsholmen

Efter många och långa spekulationer blir det en affär. En rekordaffär. Folksamgruppen genom KPA köper kvarteret Brädstapeln, TryggHansa-huset i folkmun, för 4,3 miljarder kronor av Areim. ”Kontor i Stockholms CBD är guld”, som Fastighetsnytts Sverrir Thór skriver i en kommentar.

10. Koreanerna kommer – och de har pengar

När Bråviken säljer hela sitt bestånd av logistikfastigheter till en hemlig köpare för 1,8 miljarder kronor drar spekulationerna i gång. Fastighetsnytt kan senare avslöja att det bakom köparen finns sydkoreanska investerare. Är det nu den koreanska vågen börjar skölja in över Skandinavien?

Utsikt från The High Line, den berömda parken i New York City. Foto: Andreas Jennische

11. Rutger siktar högt vid High Line

Klövern köper en tomträtt på Manhattan i närheten av den berömda stadsparken High Line i New York för 215 miljoner kronor för att kunna bygga en kontorsbyggnad i 10 våningar. Allt enligt plan, som Rutger Arnhult, vd på Klövern, säger med lite andra ord.

12. Järnvägen går till affärerna

Avmattning i branschen? Pyttsan, inte när det gäller infrastrukturbyggen, åtminstone inte än. I Stockholm tidigareläggs byggstarten av Roslagsbanans förlängning med sex år och bygget av ny tunnelbana till Älvsjö med två. I Göteborg driver bygget av dubbelspåriga Västlänken på infrastrukturinvesteringarna.

Ilja Batljan, vd och grundare till SBB. Foto: Mattias de Frumerie

13. Ilija Batljan blir störst

Den ena affären efter den andra leder i oktober fram till att vd:n Ilija Batljan utropar SBB till Sveriges största oberoende bostadsbolag på börsen. Bara veckor efter det gör hans Samhällsfastigheter i Norden AB ännu en offensiv och lägger ett bud på samtliga aktier i Hemfosa – en affär som blir en av de största i Sverige någonsin. ”Med denna transaktion skapar vi Nordens största bolag för social infrastruktur”, säger Batljan. Vad blir hans nästa mål?

14. Sossarna gör comeback

Den socialdemokratiska politikern Olle Burell lämnar sitt uppdrag som borgarråd i opposition i Stockholms stad för att gå tillbaka till sitt ursprungliga yrke och starta eget som arkitekt. Partikollegan Roger Mogert, tidigare kultur- och stadsbyggnadsborgarråd i Stockholms stad, gör comeback i stadsbyggnadssvängen och börjar samarbeta med A Beautiful Soup, en pr-byrå som startats av Per Ankersjö, även han ett tidigare borgarråd i Stockholm – dock centerpartistiskt.

15. Arkitekterna varslar

Yrkesgruppen som är först i näringskedjan brukar märka konjunkturnedgångar först av alla. Mot slutet av året kommer också beskedet från landets två största kontor, White och Tengbom, att man tillsammans varslar ett 50-tal. Och enligt Sveriges Arkitekters senaste branschrapport kommer det mer av samma vara framöver. ”Vi räknar med fler varsel, men det är svårt att säga i vilken grad”, säger Tatjana Joksimović, ordförande för Sveriges Arkitekter, till Fastighetsnytt i slutet av oktober.

Erik Selin, vd på Balder. Foto och illustration: Balder

16. Erik Selin blir känd för en ny publik

Erik Selin blir ett namn för den stora allmänheten för något helt annat än sina framgångsrika fastighetsaffärer. Vissa får nu lära känna honom som ”Isabella Löwengrips pojkvän” snarare än som ett av vår branschs tyngsta namn.

17. E-sport gör hundraåringen yngre än någonsin

Den 1 januari 2019 firar Boden 100 år som egen stad. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro gick självkänslan ner när neddragningarna blev ett faktum. Men i dag råder en ny företagaranda där en ny ekonomi kretsar kring serverhallar, blockkedjor och e-sport. ”Från att ha haft 70 procent offentligt anställda mot 30 procent privat så är det nog det omvända i dag”, säger kommunchefen Mats Berg till Fastighetsnytt i januari.

Johanna Skogestig blir ny vd för Vasakronan. Foto: Mostphotos / Vasakronan

18. Vasakronans kung blir en drottning

Efter att ha styrt Vasakronan sedan år 2008 lämnar den populäre Fredrik Wirdenius över vd-rollen till bolagets tidigare CIO Johanna Skogestig. ”Jag tycker väldigt mycket om Vasakronan som bolag”, säger Johanna Skogestig till Fastighetsnytt när rekryteringen är ett faktum.

19. Kontorshyrorna stiger trots sämre tider

Är de goda åren över? Ja, enligt Sveriges Byggindustriers konjunkturrapport stundar sämre tider för nybyggen. Men det finns ju annat att investera i. Kontor till exempel. Enligt CBRE tyder mycket lite på att kontorshyrorna vänder nedåt trots vikande konjunktur. Som Nina de Besche skriver på CBRE:s fastighetsblogg: ”Lokaler och deras placering kommer fortsätta väga tungt i jakten på den bästa arbetskraften.”

20. SSM gör om i toppen

Dåliga siffror och inställda projekt i Bromma och Järfälla ger SSM motvind. Vd:n Mattias Roos byts ut mot Mattias Lundgren, och mot slutet av året låter det mer positivt från bolaget igen. ”Bostadskonceptet är helt i linje med efterfrågan på dagens bostadsmarknad, och med ett mer balanserat risktagande stundar lönsamhet”, säger Lundgren vid tillträdet.

21. Tyskarna blir störst

Tyska bostadsjätten Vonovia köper 2018 Victoria Park och följer upp storköpet i år genom att förvärva Blackstones majoritetspost i Hembla. Underliggande fastighetsvärde uppgår till 22,8 miljarder kronor, och vips så har Vonovia, genom Hembla, hela 21 400 lägenheter i sitt Stockholmskoncentrerade bestånd.

22. Ny boss tar plats på Fabege

Rutinerade Stefan Dahlbo utses som ny vd och koncernchef för Fabege efter att Christian Hermelin meddelat sin avgång tidigare under året.

23. Alla är på Business Arena Stockholm (nästan)

Vilken pangtillställning det blir! Jan Eliasson, Åsa Bergman, Stefan Ingves, Per Bolund – nästan alla tunga namn i branschen var på plats på Waterfront i september.

Bostadsminister Per Bolund Foto: Anders Siljevall

24. Bolundare utmanar Attefallshus

Apropå Per Bolund ja. Han hinner knappt tillträda som ny bostadsminister innan han sätter i gång med det som kan skriva in honom i de bygghistoriska böckerna; en egen variant av attefallshus – lite större, lite dyrare och med ett namn som för evigt kommer att knytas till honom själv: bolundare.

25. Ett blir två blir trä

Whites nya huvudkontor Magasin X i Uppsala och Skellefteå nya kulturhus är två exempel där trä utgör stommen i nya paranta byggen. Många pratar om att de vill bygga med skogens material men färre gör det. Blir 2020 året då det slår igenom på bred front?

26. Det nya svarta stavas samhällsfastigheter

SBB får sällskap av flera nya aktörer på marknaden för samhällsfastigheter. Sehlhall, Bockasjös nystartade bolag Mälarsjö Samhällsfastigheter och Slättös joint venture med Magnolia annonserar alla att de ska utveckla förskolor, skolor, äldreboenden och LSS-boenden framöver. Som rubriken i Fastighetsnytt nummer 3 basunerar ut: ”Samhällsfastigheter högst upp på investerarnas önskelista”.

27. Blackstone gör miljardklipp

När den amerikanska private equity-jätten Blackstone köper en logistikportfölj av Corem för 4,2 miljarder kronor och säljer sitt innehav i börsnoterade Hembla till Vonovia kan bolaget räkna hem en god investering. Blackstone tros ha tjänat minst sex miljarder kronor på Hembla under endast tre år. Blackstone hade gjort sin hemläxa, som Sverrir Thór slår fast i en kommentar. Svenska hyresrätter är ett av de mest förutsägbara segmenten i fastighetsbranschen.

Björn Siesjö tror att Svenska mässan kommer att lyckas med sina högtflygande planer. Illustration: Tha, & Videgård / Göteborgs stad

28. Stockholm döms ut som “lite rökt”

När Svenska Mässan presenterar det vinnande förslaget för ett fjärde Gothia Tower-torn, det 140 meter höga +One ritat av Tham & Videgård, rycker stadsarkitekten Björn Siesjö snabbt ut till dess försvar. Huset är bra för platsen, säger han, och lägger till att det förmodligen varit annorlunda i huvudstaden: ”I Stockholm verkar det vara lite rökt ibland med annorlunda arkitektur, med tanke på Nobelcenter och alla turer kring Slussen”, som han säger här.

29. Branschen blir bäst på jämställdhet

Den senaste Albright-rapporten pekar ut fastighetsbranschen som den första jämställda branschen. Nästan hälften av cheferna i de börsnoterade fastighetsbolagen är nu kvinnor.

Johanna Frelin, vd, på Tengbom hade ingen erfarenhet av arkitektur- eller fastighetsvärlden när hon tillträdde. Foto: Maja Brand

30. Frelin hyllas och går vidare

Johanna Frelin, prisad för sin innovativa ledarstil efter bara ett år, meddelar plötsligt att hon lämnar vd-posten på Tengbom i december för att bli vd på Riksbyggen.

31. Finland är hett så in i Norden

Vårt grannland i öster må ha samma kyliga klimat som vi, men fastighetsmarknaden är het trots vikande konjunktur. Uppemot 70 procent av alla förvärv som gjorts på den finska marknaden senare år har utländskt kapital stått för. Att landet har euro och obefintlig valutarisk har gjort Finland extra intressant för internationella investerare. Och i Helsingfors byggs inte ett, utan två, ”Manhattan” de närmaste åren – bara en sådan sak.

32. Akelius säger auf wiedersehen

Akelius gör två stora bostadsförsäljningar i Tyskland för att förbättra sitt kreditbetyg under året. Bolaget säljer hela 4 200 lägenheter i landet för cirka 11,6 miljarder kronor.

Christoffer Börjesson och Maria Pleiborn om framtidens bostads- och fastighetsmarknad.

33. Boendetrender får webben att koka

Så lever vi 2044 – och så påverkar det branschen. Det är en rubrik som drar storläsning på Fastighetsnytt.se. Här kommer en snabbrepetition av det experterna slår fast; kollektivboende blir vanligare, efterfrågan på fastigheter med innehållslager för olika målgrupper kommer att öka, röststyrningens effekter bör inte förbises och sist men inte minst – digitalisera eller dö.

Redaktionen
redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev