torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nyheter

25 fakta om Finlands heta fastighetsmarknad

Publicerad: 28 november 2019, 04:00

Finland erbjuder en stark fastighetsmarknad. Foto: Mostphotos

Allt du vill veta om fastighetsmarknaden i vårt östra grannland. Och lite till.

Ämnen i artikeln:

FinlandAdviumCatellaCBRECushman & WakefieldCushman & WakefieldDatschaJLLKojamoMrecNordanöRambollYIT

Allt du vill veta om fastighetsmarknaden i vårt östra grannland. Och lite till.

Den här artikeln publicerades även i Fastighetsnytt nummer 5 som utkom i november.

1. Befolkningen. Finland har 5,53 miljoner invånare, varav 645 000 bor i Helsingfors. Efter huvudstaden är de största städerna Esbo med 280 000, Tammerfors 232 000, Vanda 224 000, Uleåborg 202 000, Åbo 190 000, Jyväskylä 140 000, Lahti 120 000 och Kuopio 118 000.

2. Storleken. Landets yta består av 338 000 kvadratmeter och sträcker sig
1 160 kilometer från söder till norr och 540 kilometer från väst till öst.

3. Språken. Finland har två officiella språk: finska och svenska. Ungefär 5,2 procent av invånarna har svenska som modersmål.

Läs även: Sverrir Thór: Finland – hett så in i Norden.

4. Dyraste bostaden. Gardesstaden i Helsingfors är Finlands dyraste bostadsområde. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset steg till 8 000 kronor i fjol, enligt Statistikcentralen, den finska motsvarigheten till SCB. Stadsdelen passerade därmed grannstadsdelarna Ulrikasborg och Brunnsparken.

5. Högsta byggnaden. Näsinneula, ”Finlands Kaknästorn”, i Tammerfors är 168 meter högt. Bland höghusen är hotell Torni, som färdigställdes 2014 i Tammerfors, högst på 88,5 meter. YIT och Ramboll ska dock bygga det som blir Finlands högsta byggnad på 180 meter i Böle, Helsingfors, i samarbete med arkitektbyrån Lahdelma & Mahlamäki.

Helsingfors nya stadsbibliotek Ode hyllas runt om i världen för sin arkitektur. Foto: Tuomas Uusheimo

6. Mest omtalade. Oodi, eller Ode på svenska, är Helsingfors nya centrumbibliotek som kostade en miljard kronor att bygga. Projektet har väckt stort intresse världen över och hyllas för sin arkitektur av ALA Architects.

7. Kända byggnader. På Senatstorget finns fyra monumentala byggnader ritade av C. L. Engel (1778–1840): Domkyrkan, Statsrådsborgen, Helsingfors universitets huvudbyggnad och Nationalbiblioteket.

8. Finska Grand Hotel. Kämp är ett tjusigt hotell i centrum. Sibelius, en av de mest kända finska kompositörerna, besökte ofta hotellets restaurang med sina konstnärsvänner.

9. Äldsta byggnader. Finns samlade på Fölisön. En ö i Helsingfors som har ett friluftsmuseum och är populärt för midsommarfester, bad, picknicks och friluftsliv

10. Hajpat ställe. Slakthuset, som en gång i tiden var stället för Helsingfors slakteri, har blivit en mycket populär mötesplats för olika evenemang, marknader, urban odling, shop­ping och matupplevelser.

Finska YIT sysslar även med anläggning. Foto: Mostphotos

11. Största byggbolag. YIT är Finlands största byggbo­ lag, som skapades efter att de 100­åriga bolagen YIT Corpora­tion och Lemminkäinen Corporation fusionerades i februari 2018.

12. Största fastighetsbolaget. Kojamo är Finlands största privata hyresvärd, med finska fackföreningar som delägare. Även Lumo ingår i koncernen.

13. Finsk innovation. Tölövikens sjöbotten är förorenad av skadliga ämnen från indu­strier och övergödsling. Därför har en elektrokemisk anordning installerats i Tölöviken för att un­dersöka dess potential att bryta ner olja och organiska skadeäm­nen i sedimenten.

14. Kontor i topp – handel nummer två. Precis som i Sverige är kontor det största segmentet. ”Den största skillnaden är att industrisegmentet, som är det näst största segmentet i Sverige jämsides med bostadssegmentet, bara ligger på 4 procent i Finland”, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha. Så här fördelas hela marknadskakan:
 Kontor 35 pro­cent, handel 24, bostäder 15, samhällsfastigheter 14, mark­ och byggrätter 6, industri 4 och hotell 2.

15. Antalet transaktioner. 3,5 miljarder euro under första halvåret 2019, vilket är en nedgång på 10 procent i jämförelse med samma tidsperiod förra året. Så här har utvecklingen varit de fem senaste åren för samma period: 2018 3,9 miljarder euro, 2017 2,6 miljarder euro, 2016 3,7 miljarder euro, 2015 3,3 miljarder euro och 2014 1,8 miljarder euro, enligt siffror som Datscha har tagit fram.

16.Största säljrådgivare.
Lista från Datscha.

- Nordanö 33,1 procent av marknaden
- JLL 19,4
- CBRE Finland 17
- Newsec 14,5
- Cushman & Wakefield 5
- Aventum Real Estate 4,4
- Catella 1,6
- Finnish Property Partners 1,5
- Reagle 1
- Ecorum 0,9
- Advium Corporate Finance 0,8
- Mrec 0,4
- Aveon Advisors 0,4

17. Utländskt kapital. ”Hela 41 procent av transaktionsvolymen bestod under första halvåret 2019 av utländskt kapital. Finland är fortsatt en het marknad för svenska investerare där både Hemsö och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden köper större fastighetsbestånd”, säger Kristina Andersson, analyschef på Datscha.

Finska köpcentret Jumbo. Foto: Jumbo

18. Årets största affärer.

- Unibail-Rodamco-Westfield sålde i februari sin andel i Jumbo köpcentrum till Elo Mutual Insurance Company för nettoförsäljningspriset 248,6 miljoner euro.
- Hemsö förvärvade tingshuset i Helsingfors för cirka 200 miljoner euro. Största hyresgäst är finska staten. Affären stängdes i januari 2019.
- Samhällsbyggnadsbolaget i Norden förvärvade äldreboenden, förskolor och vårdfastigheter i Finland för 142 miljoner euro i april.

19. Flera olika upplåtelseformer. I Finland är utbudet lite annorlunda jämfört med  Sverige när det gäller ägandeformer för bostäder. Ägarbostad: bostadsinnehavaren äger huset eller bostadsaktierna. Hyresrätt: ARA-bostad, räntestödshyresbostad eller annan hyresbostad. Bostadsrätt. Delägarbostad.

20. Bostadspolitik. Finland har ett räntebidragssystem som i huvudsak riktar sig till behovsprövade bostäder på en reglerad hyresmarknad. 2001–2010 betalade finska staten ut 559 miljoner euro i räntebidrag. Staten har även sedan 2005 subventionerade bostäder för grupper med särskilda behov som i tillägg till räntebidrag fått investeringsstöd på 342 miljoner euro. Sedan 2008 har även ett extra startbidrag på 143 miljoner euro betalats ut till hyresbostäder, för att upprätthålla bostadsbyggandet. Det visar en rapport av Boverket.

21. Räd mot ryska fastighetsinköp. Förra året gjorde Centralkriminalpolisen i Finland en razzia mot ett ryskt bolag, Airiston Helmi, som sedan 2007 systematiskt köpt upp mark och fastigheter på strategiskt viktiga platser i Finland. Tillslag skedde i 17 byggnader på ett tiotal platser och flera personer häktades misstänkta för ekobrott. ”Vissa samlar på konst, jag samlar på öar”, sa ägaren Pavel Melnikov till Helsingin Sanomat i somras. År 2020 träder en ny, striktare lagstiftning i kraft om tomtaffärer med utländska bolag.

22. Finlands paviljong. År 1900 var Finland ett storfurstendöme under Ryssland men fick trots det en egen utställningspaviljong under världsutställningen i Paris, som planerades av arkitekterna Armas Lindgren, Herman Gesellius och Eliel Saarinen. Aalto Media Lab gjorde för några år sedan en interaktiv 3D-film där man kan bekanta sig med paviljongen.

Sauli Niinistö, Finlands president.

23. Presidentens residens. Republikens president Sauli Niinistö har flera tjänstebostäder till sitt förfogande. Slottet i Kronohagen, ämbetsbostaden på Talludden och sommarresidenset Gullranda. Presidentval äger rum vart sjätte år i januari–februari och hölls senast 2018.

24. Mumintrollens ö. Strax utanför Åbo kan du träffa Tove Janssons världsberömda muminfigurer. Lilla My, Snus- mumriken och Mumintrollet bor på en privat ö, Kailo, som nås via en gångbro från Nådendal, en pittoresk skärgårdsstad med charmiga trähus.

25. Bastun inte lika helig längre. Traditionellt sett har bastun varit en fristad i det finska hemmet. Men enligt bostadsbolaget Sato har trenden förändrats de fem senaste åren, och nu föredrar allt fler walk-in closets i stället. Det är nämligen inte ovanligt att bastun används som ett förråd, enligt Sato som kopplar ihop det fenomenet med att bostäderna har blivit mindre med åren.

Läs även Sverrir Thórs analys av den finska fastighetsmarknaden: Finland – hett så in i Norden.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev