torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Nordic Update

Nordisk puls: Lokalval i Danmark och COP26

Publicerad: 4 november 2021, 15:41

De viktigaste nyheterna i sektorn från Norge, Sverige och Danmark. Chefredaktörerna gör sitt urval från den gångna månaden.

Ämnen i artikeln:

NorgeDanmark

Från Danmark rapporterar Kamilla Sevel:

Mest läst på estatemedia.dk i september?
Norsk investerare köper 1 500 bostäder i Danmark för 2 miljarder DKK.

Läs hela artikeln: Norsk investor går ind i Danmark med boligopkøb for små 2 milliarder kr. 

Månadens citat
”Utmaningen ska inte underskattas. Vi vet att fastigheter spelar en enorm roll i omställningen till en CO2-neutral ekonomi. Vi behöver betydligt mer åtgärder för att skydda vår planet från den klimatkris den står inför, och vi bjuder in partners att gå med oss ​​i denna rörelse mot att göra CO2-neutrala städer till verklighet”, säger Claus Mathisen, vd på NREP, som är en av Nordens största fastighetsinvesterare.

Läs hela artikeln: Nrep går efter CO2-neutral portefølje i 2028

Största samtalsämnet inom fastighetsbranschen?
Lokalvalen i Danmarks samtliga 98 kommuner är i särklass det största samtalsämnet. Borgmästarposten i Danmarks fyra största städer ligger just nu hos Socialdemokraterna, men i bland annat Köpenhamn kan det stå på spel. Estate Media bevakar valet med artiklar från kommuner över hela Danmark.

Läs hela artikeln: Nu starter Estate Medias dækning af KV21

Från Norge rapporterar Dag-Jørgen Saltnes:

Mest läst på estatenyheter.no i september?
Morten Kjeldby har blivit vd för den nya fastighetsjätten Public Property Invest, som ska köpa fastigheter för 3 miljarder norska kronor till nyår. Ilija Batljan är storägare i företaget.

Läs hela artikeln: Blir sjef for ny eiendomsgigant

Månadens citat
”Vi som är bostadsutvecklare är mycket oroliga över närområden, men undersökningen visar att norrmän inte är särskilt bekymrade över det.” säger Matilda Vinje, regionchef för Osloregionen i Bonava, som även gick igenom sex globala trender som påverkar bostadsmarknaden när hon besökte Estate Knowledges tvådagarskonferens Housing Days 2021.

Läs hela artikeln: Disse globale trendene påvirker boligmarkedet 

Största branschsnackisen:
Samtidigt som ”alla” pratar om miljö och återanvändning, används allt större resurser för att anpassa lokalerna till nya hyresgäster.

Läs hela artikeln: Bruker 8.900 kroner per m2 på leietakertilpasninger 

Från Sverige rapporterar Björn Rundström:

Mest läst på fastighetsnytt.se i augusti?
Problemet med skjutningar i och omkring de svenska storstäderna har vuxit rejält. I år har 42 personer mist livet till följd av totalt 300 skjutningar. Bakom statistiken döljer sig ofta en boendesituation och en integration som inte håller måttet. Här kan fastighetsbolagen spela en stor roll anser föreläsaren Mustafa Panshiri, med rötter i Afghanistan och en bakgrund som polis i Linköping.

Läs hela artikeln: Mustafa Panshiri: Fastighetsbolag kan göra stor skillnad i utsatta områden

Månadens citat:
”De kanske hellre sitter på en tom lokal och väntar på rätt hyresgäst som accepterar hyran och avtalstiden, än tecknar kontrakt med någon som tar lokalen med 15 procents rabatt och två år - då säger man kanske snarare nej tack.” säger Peter Bergström, vd på Objektvision, som tycker fastighetsägarna är konservativa och förklarar varför det går allt trögare på lokalmarknaden nu, framför allt i Stockholm.

Läs hela artikeln: Glödhet kontorsmarknad i Göteborg - resten av landet halkar efter

Största snackisen i branschen:
Med Cop26, klimatkrisen och sommarens stora översvämningar både i Sverige, på kontinenten och i övriga världen har klimatanpassningarna hamnat i centrum i samhällsdebatten. Fastighetssektorns roll i den gröna omställningen är central, det är sedan gammalt, men även när det gäller att anpassa sig till ett förändrat klimat behöver sektorn ta en ledarroll.

Läs hela artikeln: Kostnaderna stiger i översvämningarnas spår - Fastighetsnytt på besök i Belgien 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev