Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nordic Update

Nordisk puls: en bostadsreform och ett messenger-samtal i grannländerna

Publicerad: 2 december 2021, 16:36

De viktigaste nyheterna i sektorn från Norge, Sverige och Danmark. Chefredaktörerna gör sitt urval från den gångna månaden.


Ämnen i artikeln:

NorgeDanmark

Från Danmark rapporterar Kamilla Sevel:

Mest läst på estatemedia.dk i november?

Fastighetsutvecklaren Nrep har köpt 46.000 kvm bostäder i Danmarks tredje största stad Odense. Portföljen består av 23 fastigheter med 567 hyresbostäder.

Läs hela artikeln: Ny milliardhandel: Nrep køber 567 lejligheder i primært Odense 

Månadens citat

”Som investerare tycker jag att man har ett ansvar gentemot samhället att driva viktiga agendor, för rätt investeringar kan i bästa fall underlätta strukturförändringar. Det är viktigt att fokusera på ämnen som hållbarhet, grön omställning och mångfald.”

Associate i Niam, Emil Harritshøj, kandidat för Ung i Ejendom 2021 - en lista över 35 unga talanger i den danska fastighetsbranschen.

Läs hela artikeln: Emil Harritshøj: Sug viden til dig og husk at dele ud af din egen 

Största branschsnackisen:

Det efterlängtade bostadspaketet i Danmark kommer inte att skaka branschen. Läs redaktörens blogg om effekterna på den danska fastighetsbranschen, och varför branschen nu bör ta täten för att säkerställa en både socialt och miljömässigt hållbar utveckling på bostadsmarknaden

Läs mera: Redaktørens blog: En gylden mulighed for ejendomsbranchen 

 

Från Norge rapporterar Dag-Jørgen Saltnes:

Mest läst på estatenyheter.no i november?

En grälsjuk granne blev dyr för bostadssäljaren som får betala ersättning till köparen efter att hon inte informerat om grannkonflikten. Det var ett Messenger-samtal som gjorde skillnaden i rätten.

Läs hela artikeln: Felt av Messenger-samtale etter boligsalg

Månadens citat

”Det här är första delen av äventyrsresan”

Solon Eiendoms vd Andreas Martinussen ser fram emot fortsättningen efter att ha blivit uppköpt av svenska SBB

Läs hela artikeln: - Dette er første del av eventyrreisen

Största branschsnackisen:

KLP Eiendom gillar inte att det är en stor julmarknad utanför fastighetsjättens Paleet köpcentrum. En av Norges bästa och dyraste advokatbyråer anlitades därför för att sätta stopp för den populära julmarknaden.

Läs hela artikeln: KLP klaget på vedtak om julemarked i Spikersuppa. Fikk ikke medhold

Från Sverige rapporterar Björn Rundström:

Mest läst på fastighetsnytt.se i november?

Lidingö stad får 340 miljoner kronor av staten för att klara av att bygga en ny bro för 740 miljoner kronor. Som motprestation lovade staden att bygga 882 bostäder, ett löfte som på några år sjunkit ihop som en illa bakad sufflé. Kvarstår gör ett par hundra bostäder i projekt som ännu inte har påbörjats.

Läs hela artikeln: Lidingö bryter avtal om bostadsbyggande – får ändå nya bron till halva priset

Månadens citat

”Jag tycker det är en obehaglig sektor som är högt värderad och väldigt beroende på en parameter där ingen känner sig bekväm (räntorna), men det är alldeles uppenbart att marknaden är bekväm. Visst kan trenden fortsätta, men den blir då farligare.” 

Handelsbankens aktiestrateg Mattias Sundling när han sammanfattar fastighetssektorns resa på Stockholmsbörsen 2021. Han tror dock att det blir en fortsatt lågräntemiljö när dammet kring dagens inflationsoro lagt sig.

Läs hela artikeln: Fullt drag i ”obehaglig sektor” - räntan fortsatt nyckeln för börsbolagen

Största branschsnackisen?

En ny regeringskris uppstod lite oväntat detta turbulenta 2021. När det stod klart att den röd-gröna koalitionen skulle tvingas regera med en konservativ budget, blev det droppen för Miljöpartiet som lämnade regeringen. Med högerbudgeten försvann även investeringsstödet för nyproduktion av nya hyresrätter. Dessutom fick landet en ny bostadsminister.

Läs hela artikeln: Tuff start för nya statsministern – avgår efter bara några timmar

 

 

 

 

Ämnen i artikeln:

NorgeDanmark

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.