Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Sverrir Thór: Tre lärdomar efter försäljningarna av Princeton och Solna United

De två miljardaffärer som avslutades i Stockholm nyligen säger en hel del intressanta saker om marknadsläget, skriver Fastighetsnytts Sverrir Thór i en kommentar.

Publicerad: 26 februari 2020, 16:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór kommenterar de två senaste storaffärerna i Stockholm. Foto: Hemsö / Elias Ljungberg


Ämnen i artikeln:

Hemsö FastigheterSveaNor FastigheterSkanskaSolna

Förra veckan blev två av fastighetsbranschens sämst bevarade hemligheter offentliga. Skanska säljer sitt projekt Solna United, ett stenkast från Arenastaden och Solna station, och Hemös/Sveanor säljer sitt prestigebygge Princeton 1 i Hagastaden, även inte långt bort från Solna United.

Läs även: Två stora miljardaffärer avslutade i Stockholm

Säljprocesserna har pågått ett tag, som Fastighetsnytt kunnat rapportera, men av intresse är givetvis priserna. Dels får vi veta vad kvadratmeterpriserna ligger på, dels får vi en indikation om den yield som ligger till grund för affärerna.

Som tidigare framkommit så har en ny låg yieldnivå etablerats på marknaden, och den bekräftas av att fastigheter som inte ligger i CBD går till en så attraktiv yield som blev fallet i Solna och Hagastaden. Enligt uppgift till Fastighetsnytt ligger yielden i de två transaktionerna en bra bit under 3,5 procent. En lägre etablerad yieldnivå trycker så klart upp värdena i fastighetsbolagens böcker men framförallt säger den oss att trycket på den svenska fastighetsmarknaden alltjämt är mycket högt.

Läs även: Investerar 1,3 miljarder i Solna 

Det finns mycket kapital i systemen som söker sysselsättning och då andra tillgångsslag inte ger någon vidare avkastning söker sig kapitalet till fastigheter som över tid är en placering med relativt låg risk. Detta är ingen ny sanning men den är lika relevant nu som förr.

Enligt Datscha uppgår transaktionsvolymen hittills under 2020 till 44 miljarder kronor och då har inte ens två hela månader gått och det är uppenbart att efterfrågan är fortsatt stark.

Stor utländsk efterfrågan 

Ett annat intressant medtag från de två affärerna är att det finns fortsatt stark utländsk efterfrågan efter svenska tillgångar. Norska pensionsbolaget KLP Eiendom köpte Princeton 1 av Hemsö/Sveanor och köparen till Solna United var en fond som förvaltas av tyska bankjätten Deutsche Banks kapitalförvaltingsarm DWS. Det var inte DWS första förvärv i Norden, eller Sverige för den delen, men man har fortfarande en ganska blygsam närvaro i regionen. Intresset sägs dock vara stort för fler förvärv.

Uppgifter till Fastighetsnytt gör gällande att KLP inte var den enda utländska aktör som lade bud på Princeton men säljaren var mån om att sälja till en nordisk köpare och det kan till och med vara så att man till slut valde ett lägre pris än vad andra bjöd. Ett fenomen som enligt rykten förekommer allt oftare.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev