Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Thór: “Står sig Wework utan Neumann?”

Publicerad: 25 september 2019, 10:08

Sverrir Thór är inte odelat positiv till Neumanns frånfälle.

Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt

Kontroversielle vd:n Adam Neumanns avgång är på många sätt en positiv nyhet för bolagets investerare – men det finns också negativa inslag, skriver Fastighetsnytts ekonomiredaktör Sverrir Thór.


Ämnen i artikeln:

WeWorkAdam Neumann

Den kontroversielle Adam Neumann har äntligen insett att han inte kunde sitta kvar som vd för Weworks moderbolag We Co och avgått från sin post. Det är på många sätt en positiv nyhet för bolagets investerare men det finns givetvis också negativa inslag, skriver Fastighetsnytts ekonomiredaktör Sverrir Thór.

I samband med bolagets uppmärksammade börsnoteringsprocess har en del saker uppdagats kring Neumanns ägande och ledarskap av bolaget, uppgifter som har lett andra storägare med japanska Softbank i spetsen att sparka bakut och tvinga bort honom. Det är positivt att börsnoteringsprocessen visar sig vara den genomlysningsfunktion som den ska vara och det är säkerligen också positivt för Softbank och andra intressenter att en kontroversiell person som de senaste månaderna i stort sett endast har skapat negativa rubriker kliver ned. Å andra sidan är det negativt att han tvingas bort då Neumann måste ha stått för den entreprenöriella vision som bolagets affärsidé och värdering byggt på.

Läs också: Weworks kritiserade vd kliver ner

Neumann stod för bolagets vision

Visst, undertecknad har argumenterat starkt för att affärsidén ser ohållbar ut och värderingen uppblåst men frågan är hur hållbart det blir utan hans inflytande. Nu är det förvisso så att två av Neumanns närmaste medarbetare, Artie Minson och Sebastian Cunningham tar över (och delar på) vd-rollen, men med tanke på att bolaget uppenbarligen inte var en färdig konstruktion, i alla fall inte för börsen, så är det oklart huruvida dessa två kommer att kunna återställa Weworks rykte och dess förtroende i den mån att riskkapitalisterna anser det värt besväret att fortsätta pumpa in pengar.

Kortsiktigt kan vd-bytet och det sparpaket som aviserats gjuta olja på vågorna men det är upp till bevis för nya vd-duon och bolaget som helhet. Fortsättning lär följa…

Sverrir Thór

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

WeWorkAdam Neumann

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.