Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Sverrir Thór om nya storaffären: Är coronafrossan över nu?

Publicerad: 11 juni 2020, 12:26

Efter några månaders coronadvala är storaffärerna tillbaka på den svenska fastighetsmarknaden och bara den senaste veckan uppgår den totala volymen i kommunicerade storaffärer (över 500 miljoner) till lite drygt 9,2 miljarder kronor.


Det är mer än under hela april månad då Pangea uppskattade volymen till cirka 700 miljoner euro, närmare 8 miljarder kronor. Den stora frågan är dock om marknaden är tillbaka, och då med besked, eller om det rör sig om en tömning av den transaktionspipeline som fanns redan innan pandemin bröt ut?

Av de 9 miljarderna så står SBB för lejonparten, då man i två olika transaktioner sålt av fastigheter för cirka 6 miljarder. Den stora affär som kommunicerades på onsdagskvällen där SBB avyttrar fastigheter för 4,9 miljarder kronor till Nyfosa var ju redan på tapeten innan krisen men kollapsade då det yttre omständigheterna på de finansiella marknaderna var ytterst ansträngda och rimligtvis var det i stort sett omöjligt för köparen att skaffa de pengar, både eget och lånat kapital, som krävdes. Nu har marknadsläget blivit mer gynnsamt och dessutom har den portfölj som Nyfosa tänkte förvärva bantats ner lite, tidigare var ju planen att köpa kåkar till ett värde om 8 miljarder.

Sett till olika segment så är det bostäder, samhällsfastigheter och logistik som röner mest investerarintresse.

Dessutom har då SBB sålt fastigheter till Offentliga Hus för 1,2 miljarder kronor. Huruvida de aktuella fastigheterna fanns med i det bestånd som Nyfosa planerade att köpa eller om de tillhör det övriga bestånd som SBB avsåg sälja är oklart men hursomhelst kan vi vara tämligen bergsäkra på att här rör det sig om affärer som var planerade innan corona.

Enligt rådgivare som Fastighetsnytt pratat med var även den logistikportfölj som Barings köpte från PostNord för 960 miljoner kronor ute på marknaden redan innan pandemin bröt ut och detsamma gäller Stadsrums förvärv av två fastigheter på Kungsholmen i Stockholm från Vasaparken.

Även Heimstaden Bostad har varit i köpartagen och förvärvat ett större bostadsbestånd i Eskilstuna från den lokala allmännyttan samt ett projekt i Sundsvall från Magnolia Bostad som en del av de båda bolagens ramavtal från 2018. Enligt uppgift till Fastighetsnytt rör det sig i båda fallen om långa processer. Heimstaden är dock fortsatt aktiva på marknaden.

De transaktioner vi sett den gångna veckan om sammanlagt nästan 10 miljarder kronor är med andra ord mest en tömning av befintlig pipeline men de rådgivare som Fastighetsnytt pratat med säger dock att det finns en hel del aktivitet på marknaden och nya affärer initieras. Någon kanske kan bli klar innan sommaren men till hösten lär vi definitivt få se några större avslut kommuniceras.

Sett till olika segment så är det just bostäder, samhällsfastigheter och logistik som röner mest investerarintresse och där ser man endast en marginell coronaeffekt. Kontorsmarknaden (med kommersiella hyresgäster) går trögare liksom handel och där kan vi få vänta ytterligare något innan marknaden kommer i gång ordentligt.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.