Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Sverrir Thór: Svarta svanen corona slår mot fastighetsbranschen

Det går att argumentera för att coronautbrottet faktiskt är en så kallad svart svan. Och ju längre pandemin varar, desto svartare blir svanen. Fastighetssektorn kommer att påverkas, skriver Sverrir Thór.

Publicerad: 12 mars 2020, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fastighetsbranschen hotas av en svart svan skriver Sverrir Thór. Foto: Mostphotos / Fastighetsnytt


Ämnen i artikeln:

Klas EklundCoronaviruset

Ända sedan den libanesisk-amerikanske statistikern Nassem Taleb publicerade sin bok The Black Swan år 2007 har världen väntat på att en svart svan, definierad av Taleb som en mycket sällsynt och högst oförutsägbar händelse som har en global påverkan, ska dyka upp. Detta gäller inte minst ekonomiska aktörer, och i allra högsta grad fastighetsbranschen, då vi alla innerst inne har varit medvetna om att vi levt i den bästa av världar under en lång (och lånad) tid.

Läs även: Stora rörelser på obligationsmarknaden

Nu kan den där svarta svanen ha dykt upp, i form av ett virus vid namn corona. I och för sig kan man diskutera huruvida en pandemi ska betraktas som en svart svan, de förekommer ju ändå relativt regelbundet och är därför knappast helt oförutsedda, men hursomhelst så har coronaviruset redan haft en stor påverkan på världen.

Det kommer att slå mot fastighetsvärdena, i synnerhet vad gäller så kallade högrisktillgångar.

Hela länder stängs, stora evenemang ställs in världen över och oron för vilken effekt coronavirus kan ha är stor. 

”Virusoro, som i kombination med en komplicerad situation på världens oljemarknader har utlöst ett ras på världens börser, ligger som en våt filt över världsekonomin, på ett mycket tydligare sätt än i samband med svininfluensautbrottet 2009.

Ta till exempel lågkonjunkturen som alla väntat på men ändå lyst med sin frånvaro. Tack vare virusoron verkar den nu vara här, och det är inte helt orimligt att anta att den kommer att utvecklas till en recession. Turist- och eventnäringen har redan drabbats hårt och ganska kort efter att vi först nåddes av de alarmerande nyheterna om ett dödligt virus i kinesiska Wuhan har vi varit beredda på ett verkstadsindustrin, i synnerhet bilindustrin, skulle drabbas då mycket av insatsvarorna kommer ifrån Kina.

Känsliga logistikkedjor

Virusutbrottet har också på ett kraftfullt sätt påmint om många av de sårbarheter som finns inbyggda i den globaliserade ekonomin. Exempelvis är lagerhållning idag minimal vilket gör oss beroende av att logistikkedjorna fungerar och kommer det en fnurra av storlek större på tråden så stannar systemet upp. Vidare har vi nu börjat känna av hur bräcklig den världsekonomiska bågen, spänd upp till bristningsgränsen tack vare bland annat den extremt låga räntan och kvantitativa lättnader, egentligen är. På så vis är corona en svart svan, en händelse som världsekonomin inte hade förutsett och som onekligen fått en mycket stor global påverkan. 

Läs även: Företag skyddar sig mot corona - byter kontor

Vilken effekt kommer då corona att få på fastighetsmarknaden? Det är i skrivande stund givetvis högst oklart och beror mycket på hur långvarig pandemin blir. Får vi en långvarig period med oro och sjukdom och medföljande låg ekonomisk aktivitet så kommer det sannolikt att leda till en recession (definierat som två kvartal i följd med fallande bnp). Det i sin tur kan leda till minskad efterfrågan efter lokaler vilket sedermera sannolikt kommer att översättas till fallande hyror. Hur mycket, och om, hyrorna kommer att falla får framtiden utvisa men om coronakrisen och en recession börjar skörda offer i form av företagskonkurser, så kommer det helt klart att påverka fastighetssektorn.

Vidare kommer en långvarig pandemi sannolikt att leda till att risk omvärderas och riskvilja minskar. Kapitalmarknadens aktörer kommer att se om sina hus, vilket leder till att priset på lånade pengar riskerar att stiga, något som kan påverka den kapitalintensiva fastighetsaffären. Vi har redan börjat se indikationer på detta, även om det är svårt att urskilja hur stor effekt den osäkra situationen på oljemarknaden har jämfört med coronakrisen. Lägg därtill ovissheten som ju är det värsta investerare vet och ofta värre än dystra scenarion.

Fallande hyror och dyrare finansiering är ingen önskesituation för fastighetsbranschen men det är dock givetvis sekundärt till det faktum att väldigt många människor riskerar att mista livet i pandemin.

Centralbankerna kommer att agera

Världens centralbanker kommer att göra allt i sin makt för att försöka lindra effekten av virusoron, de mest tongivande bankerna har redan börjat sänka räntorna och sannolikt är mer att vänta. Det lär dock knappt räcka till och det är hög tid att finanspolitiken kliver fram och visar sina muskler, inte bara i Sverige utan även i andra länder.

Sammanfattningsvis, det är mycket svårt att förutspå i vilken omfattning coronaviruset kommer att påverka världsekonomin och fastighetsbranschen. Vi har redan börjat se en (kanske välbehövlig) korrigering av tillgångspriser på börsen vilket skapar uppsida längre fram, men som nämnts ovan finns en påtaglig risk att oron leder till fallande hyror och stigande finansieringskostnader för fastighetsbolagen. 

Läs även: Klas Eklund: Så slår coronakrisen mot fastighetsbranschen

Det kommer att slå mot fastighetsvärdena, i synnerhet vad gäller så kallade högrisktillgångar, men den avgörande frågan blir ändå hur långvarig pandemin blir.

En kortvarig dipp kommer att ha en begränsad effekt men en långvarig pandemi kan slå hårdare mot fastighetssektorn. Ju längre den blir desto svartare blir svanen.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Klas EklundCoronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev