Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Så påverkar pandemin yielderna

Publicerad: 28 maj 2020, 14:40

Sverrir Thór.

En av de stora frågorna i spåren av pandemin har varit hur fastighetsvärdena påverkas. Nu har vi ett delfacit, skriver Sverrir Thór.


Ämnen i artikeln:

fastighetsvärderingCoronaviruset

Coronapandemins påverkan på den svenska ekonomin har varit hård. Flera näringslivsbranscher har påverkats och det i sin tur påverkar fastighetsbranschen, om än med någon eftersläpning. En av de stora frågorna i spåren av pandemin har varit hur fastighetsvärdena påverkas och även om den frågan fortsatt är till stora delar obesvarad så har vi börjat få en del indikationer på hur utvecklingen kan arta sig, delfacit så att säga.

Enligt flertalet personer som Fastighetsnytt har pratat med så ser man ingen nämnvärd justering av direktavkastningskrav överlag till följd av coronakrisen. Yieldutvecklingen är givetvis olika beroende på region och segment när det gäller kontor i bra lägen verkar yielderna med andra ord inte ha ändrats så mycket. Detsamma gäller givetvis inte de segment som vid rådande omständigheter betraktas ha synnerligen hög risk, så som handel och hotell, men bortsett från det ser man en ganska stabil yieldnivå.

Hur är det då med hyresnivåerna? Det är viktigt att betona att även om det finns en hel del aktivitet under ytan på marknaden så sker inte tillräckligt många publika avslut för att man ska kunna dra definitiva slutsatser om hur hyrorna utvecklats under virusperioden. Enligt uppgifter till Fastighetsnytt kan man dock med relativt stor sannolikhet utgå ifrån att investerare i sina kalkyler justerar hyresantagandet gällande fastigheter i CBD ned någonstans mellan 5-10 procent.

Här är det återigen en skillnad på segment och region och det är viktigt att göra en distinktion mellan investerares kalkyler och värderares antaganden. Generellt verkar det dock som att hyrorna främst justeras ned i CBD-lägen i Stockholm medan man inte alls ser en lika tydlig tendens i bättre närförortslägen, eller i populära kontorskluster i innerstaden, exempelvis på Söder, samt de andra storstäderna. I sämre förortslägen, där vakanserna redan innan pandemiutbrottet var betydande, kan man vänta sig fallande hyror. Ett sådant läge som nämns av en av de bedömare Fastighetsnytt pratat med är Frösunda.

Annan hänsyn som tas i samband med pandemin är att man räknar med att befintliga vakanser kommer att ta längre tid att fylla, vilket förstås påverkar värderingen samt att man tar höjd för större osäkerhet i sina kalkyler.

Som framkommit ovan så råder fortsatt osäkerhet på marknaden och framtiden får utvisa exakt hur stor coronapandemins påverkan på fastighetsbranschen blir men allteftersom tiden går får vi mer och mer information. I synnerhet då alla större fastighetsbolag behöver hålla sig till rapporteringsplikten och där i försöka uppskatta situationen kontinuerligt.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.