lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kommentar

Sverrir Thór: Så har Ilija Batljan gjort SBB till ett miljardbolag på fyra år

Ilija Batljan och hans Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har på bara några år blivit ett av fastighetsbranschens mest omtalade och framgångsrika bolag. Fastighetsnytts Sverrir Thór listar sju nyckelfaktorer i SBB:s tillväxtresa.

Publicerad: 6 maj 2020, 11:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ilija Batljan nekar till brott. Åklagaren har till fredagen på sig att väcka åtal.

Foto: Mattias de Frumerie


Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden där Ilija Batljan är vd grundades av honom tidigt 2016 och har på endast fyra år vuxit till att bli ett av Nordens största fastighetsbolag med ett fastighetsvärde på över 80 miljarder kronor. 

Ilija Batljan startade SBB efter att ha fått lämna sin post som vice vd på Rikshem 2015. Bakgrunden var att han initierat större fastighetsaffärer i eget bolag utan att informera styrelsen. 

Som frontfigur för SBB har han gärna prata om bolagets framgångar genom åren och det har väckt stor uppmärksamhet att han på tisdagen anhölls misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen.

Fastighetsnytts Sverrir Thór benar ut vad det är som gjort SBB framgångsrikt på så kort tid. Foto: Fastighetsnytt

SJU NYCKELFAKTORER BAKOM SBB:s REKORDSNABBA TILLVÄXT

• Ilija Batljan

Vd:n och grundaren för SBB beskrivs som intelligent och analytisk vilket kombinerat med hans väldokumenterade driv och arbetskapacitet är en viktig faktor. Som före detta socialdemokratisk regionpolitiker i Stockholm och kommunalråd i Nynäshamn har han också god insyn i den kommunala världen och dess utmaningar, vilket har skapat en grund för bolaget att bygga på.

Lyssna på: Ilija Batljan intervjuas i Fastigehtsnytt Podcast 

• Starka och kunniga fastighetsprofiler i kulisserna

Ända sedan SBB grundades har tunga branschnamn funnits med i ägarkonstellationen. Erik Paulsson, Sven-Olof Johansson och Lennart Schuss är de mest framträdande. De har satsat pengar men även funnits med som bollplank och Schuss har haft en framträdande roll som ordförande i bolaget.

Läs även: Köpfesten fortsätter i SBB 

• Duktiga medarbetare på nyckelpositioner

Ilija Batljan har visat en förmåga att knyta till sig duktiga och erfarna medarbetare som har kompletterat honom väl i arbetet med att utveckla SBB. 

Läs även: Ny storaffär för Batljan – Paulsson och Johansson in i bolaget 

• Hemfosa-affären

SBB:s förvärv av Hemfosa är givetvis en nyckelfaktor i att SBB uppnått den storlek som bolaget nu har. I och med affären slogs två av Nordens största aktörer inom segmentet samhällsfastigheter ihop och affären var industriellt befogad. Huruvida SBB köpte till rätt pris eller för dyrt kan alltid diskuteras men det råder knappast några tvivel om att bolagen är kompatibla och då Hemfosa saknade en stark huvudägare gick det att köpa.  

Läs även: Batljan: Vi måste prioritera Hemfosa 

Den demografiska megatrenden. Den svenska befolkningen åldras och det finns sedan länge ett stort behov för investeringar i social infrastruktur, investeringar som det offentliga inte klarar att göra på egen hand. Ex-politikern Ilija Batljan har god insyn i kommunernas ekonomi och deras behovsbild.

Läs även: Samhällsfastigheter högst på investerarnas önskelista 

• Gynnsamt läge på kapitalmarknaden

Ända sedan IT-bubblan sprack har kapitalkostnader visat en starkt nedåtgående trend samtidigt som marknaden har svämmats över av riskvilligt kapital som söker avkastning. Den finansiella hävstången är en viktig ingrediens när fastighetskakan ska växa och alla stjärnor har stått rätt i skyn för en kraftig tillväxt.

• Riskvilja/Mod

Att bygga ett bolag av SBB:s nuvarande storlek kräver givetvis ett stort mått mod och vilja att ta risker som andra kanske skyr. Ilija Batljan har inte hymlat med att han tagit stora risker initialt men även förklarat att han har en annan syn på risk än de flesta andra. 

Tidigare i veckan medverkade Ilija Batljan i Fastighetsnytt IR-podden där han berättade om bolagets resultat för kvartal 1, 2020. Du hittar intervjun här. 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SBB Fastigheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev