tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kommentar

Björn Rundström: Nytt nummer av Fastighetsnytt ute nu: ”Vi rev upp nästan allt”

Tisdagen den 11 september 2001. Platsen var Veckans Affärer. Chockade stod vi på redaktionen och såg på en spektakulär olycka i New York när ett andra plan rammade World Trade Center. Vi arbetade med en tidning som skulle gå i tryck någon dag senare för utgivning på måndagen, men allt innehåll var nu irrelevant. Daterat.
Drygt 20 senare var det samma känsla igen.

Publicerad: 7 april 2022, 17:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kriget i UkrainaFastighetsnytt

Det finns ett före och ett efter den 24 februari 2022. Världen sattes i brand för en europeisk nation, när den försmådda grannen i öst kände sig tvingad att ta till vapen för att… Ja, just det - varför? Vi sitter inte på något facit ännu och kan bara hoppas på det bästa.

Fastighetsnytt nummer 2, 2022

Hittar du som e-tidning här. 

På 20 år har mycket hänt, även i medievärlden. Den digitala journalistiken har tagit över det mesta som då trycktes på papper. 

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se”

På Fastighetsnytt började vi omgående arbeta på olika vinklar på situationen. Vi pratade med myndigheter, försvaret, fastighetsprofiler i Kiev och höll ett ganska högt nyhetstempo. Vi tittade på våra förutsättningar här i Sverige om det otänkbara skulle hända även här. Hur ser beredskapen ut, är den ”god” precis som då, den där höstdagen för 83 år sedan? Bombkriget var tillbaka, så hur såg skyddsrummen ut? Fanns de kvar? Och hur långt hade försvaret kommit i sin återupprustning? Fanns lokalerna och vilka stod beredda att driva försvarsfastigheter i en tid där samhällsfastigheter är det nya moderna? 

Men tidningen då? Efter veckor av löpande rapportering bestämde vi oss för att lyfta ut mycket av det planerade innehållet och ersätta det med skyddsrum och kaserner, resten ligger kvar på vår sajt.

Läs även: ”Kan helt stoppa planerade byggprojekt” - här är materialen som påverkas av kriget

Det är alltid lite nervöst att vara aktuell i ett magasin med lång pressläggning och som bara kommer sex gånger per år. Den här gången blev det extra nervöst. För samtidigt som mycket fokus landade på Ukraina mitt i brinnande krig, behöll vi granskningen av trångboddheten med vetskapen att det skulle komma en utredning på området i samma stund som magasinet passerade tryckpressen. Karolina Skogs bostadssociala utredning var dock inget Eureka moment för storfamiljer som bor trångt i våra förorter i dag. Det finns skrivningar om reservationer av bostäder, men vilka? Antalet tiorummare i allmännyttan är sannolikt lågt även framgent och villamarknaden är stängd för de allra flesta familjer som är drabbade av trångboddhet.

Dessutom tar vi en titt på Evergrande och vad som kan väntas på den kinesiska fastighetsmarknaden framåt.

Läs även: LISTA: Det här gäller för skyddsrum och fastighetsägare

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev