Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

MSCI: Stabil avkastning på bostäder - spås öka i attraktivitet

Publicerad: 24 mars 2020, 15:31

Finansbolaget MSCI har släppt sitt svenska bostadsindex för 2019 och enligt det gav bostadsfastigheter en totalavkastning om 7,7 procent under förra året. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med 2018. I vanlig ordning ger bostäder utanför huvudstadsregionen en bättre avkastning.


Ämnen i artikeln:

MSCI

Bryter man ner totalavkastningen i dess två olika beståndsdelar så blev direktavkastningen 2,7 procent medan värdeförändringen låg på 4,9 procent, vilket kan jämföras med 2,8 respektive 4,3 procent under 2018. Då det finns en stark koppling mellan direktavkastning och värdeutveckling så förklaras den fallande direktavkastningen av en starkare värdeutveckling som i sin tur förklaras av en fortsatt nedgång av värderingsyielden, snitt 3,3 procent, kombinerat med stigande hyresnivåer.

Läs även: Svarta svanen corona slår mot fastighetsbranschen

Av MSCI:s data framgår att hyresutvecklingen under 2019 låg på 2,7 procent men då krävdes dock en investering på 1,1 procent. Årets inflation låg på 1,8 procent.

Två tredjedelar äga av kommuner

Den databas som index bygger på omfattar hyresfastigheter till ett värde över 500 miljarder kronor varav 2/3 ligger i kommunal ägo.

Om bostadsindex ska jämföras med MSCI:s breda fastighetsindex som presenterades nyligen med en totalavkastning på 10,3 procent så bekräftar det bilden att bostäder har underpresterat relativt andra segment men samtidigt ska man ha i åtanke att när det kniper till i ekonomin så brukar bostäder som tillgångsslag öka i attraktivitet.

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

MSCI

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.