onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kommentar

Björn Rundström: Ledare: Nytt år - nya möjligheter när restriktionerna lättas

Lång pressläggning och aktuella händelser är två ting som sällan går ihop. Nu var det ändå positiva besked som förstörde för en framåtblickande redaktör som ville se en vår och sommar bortanför Coronan. När restriktionerna hävs nästa vecka dimper den första utgåvan av Fastighetsnytt 2022 ner i brevlådorna hos våra prenumeranter.

Publicerad: 3 februari 2022, 14:26

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Från och med mars är vi alla tillbaka på våra arbetsplatser. När allsvenskan startar är det fullt på läktarna och slutspelet i ishockey får de fullsatta hallar som den förtätade spänningen förtjänar. I köpladorna trängs massorna med välfyllda fickor inför vårens alla projekt i hus och trädgård. Runt påsk börjar både profana och sakrala mässor samla allt större skaror, och i maj är det fullsatt på stora konserter och festivaler. I juni trängs nära och kära på studentskivor och bröllop och i juli genomförs stora cuper och tävlingar i alla upptänkliga sporter. Efter kräftskivorna återgår alla till arbete och skola utan att ens fundera på avstånd, karantän och PCR-tester. Det är faktiskt fullt möjligt, i år kan allt öppna upp på nytt. Alla håller tummarna.

Läs även: Teknikboom och krigshot - så påverkas fastighetsmarknaden

Det nya året inleddes dock med bistra vindar. En ny coronamutation spreds som en löpeld, börsen rasade med kraftiga nedgångar för fastighetssektorn. Ränte- och inflationsoron slog till i USA samtidigt som historiens återkomst blev ett faktum, med kanonbåtsdiplomati i Europas sydöstra hörn.

Grannhot är inget nytt. I fallet Ukraina får vi hoppas att det akuta läget kyls av, men i Sydkinesiska sjön har läget varit spänt en längre tid. Flera mindre öar och skär har hamnat i hårkorset för skärmytslingar och styrkedemonstrationer stormakterna emellan. Men den stora stötestenen är givetvis Taiwan, vars autonomi alltid varit en nagel i ögat på maktens män i Peking. Fastighetsnytt har tagit tempen på örikets huvudstad Taipei för att se hur fastighetsmarknaden fungerar med ett geopolitiskt hot ständigt närvarande; viker man ner sig i katastrofberedskapens förlamning eller kör man på som om det inte fanns en morgondag. I Johan Nylanders reportage får vi möta några av öns fastighetsaktörer och ekonomer i deras vardag.

Läs även: LISTA: Så ser fastighetsbolagens styrelser ut

Här hemma börjar snart kallelserna till årets bolagsstämmor dimpa ner i postlådan. Fastighetsbranschen har länge varit ett föredöme när det gäller jämställdhet runt styrelseborden, och nu ökar behovet av mångfald. Vi har kartlagt de större bolagens styrelser och pratat med olika experter om hur man sätter samman sin styrelse och hur mångfald kan betala sig på sikt. 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev