Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kommentar

Ett steg framåt

Publicerad: 11 September 2010, 22:00

Under rubriken ”ett steg framåt eller en utveckling på villovägar?” kommenterar Erik Persson de nya rekommendationer för värdeutlåtanden i samband med kreditgivning, som utfärdats av Svenska Bankföreningen i samarbete med SBAB och Aspect. Lars Fröjd Bryggan Fastighetsekonomi


Under rubriken ”ett steg framåt eller en utveckling på villovägar?” kommenterar Erik Persson de nya rekommendationer för värdeutlåtanden i samband med kreditgivning, som utfärdats av Svenska Bankföreningen i samarbete med SBAB och Aspect.

EP:s delvis hårda kritik av rekommendationerna synes i första hand utgå ifrån att han uppfattar dem som normer, vilka skall följas till punkt och pricka. Så kan de inledande formuleringarna förvisso läsas. Men där anges också att det skall finnas möjlighet till en ”nödvändig individuell objektsanpassning” och att avsteg från rekommendationerna kan förekomma.

Läst på detta mer välvilliga sätt kan man möjligen uppfatta rekommendationens ganska omfattande preciseringar mer som en checklista, som skall följas så långt som behövs för att uppnå det angivna grundläggande syftet att ”utlåtandet ska ge möjlighet för kreditgivaren att sätta sig in i och följa värderarens resonemang och överväganden”. Förvisso ett rimligt krav.

Om syftet är att rekommendationen skall fungera som en normerande checklista blir svaret på EP:s fråga att det är ett steg framåt. Rädsla för att ”analytiskt kunniga värderare ” inte skulle kunna åstadkomma högklassiga värderingar inom checklistans ram behöver man knappast känna. I huvudsak innehåller listan moment, som en seriös värderare ändå måste överväga och ta ställning till i varje värdering.

Kanske är det också så, även om tanken svindlar, att det inom värderarkåren liksom i andra yrkeskategorier, finns variationer i fråga om skicklighet och ambitionsnivå. I så fall fyller en checklista en funktion.

Fast norm eller checklista? Med hänsyn till oklarheten om hur rekommendationen skall förstås blir det viktigt att i fortsättningen göra klart för sig vad kreditgivaren i det enskilda fallet kräver av utredning och presentation innan man åtar sig uppdrag eller i vart fall innan man lämnar prisuppgift till bankens kund.

Lars Fröjd
Bryggan Fastighetsekonomi

Läs de nya, reviderade rekommendationerna

Läs Erik Perssons inlägg:
”Bankreglerade normer för värdeutlåtanden. Ett steg framåt eller en utveckling på villovägar?”

Johnny Heving kommenterar rekommendationerna:
”Ny rekommendation för fastighetsvärderingar”

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.