Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

”Behovet av att avyttra Karlatornet kvarstår för Serneke”

Publicerad: 21 augusti 2020, 12:49

Serneke redovisar både ett negativt rörelseresultat och resultat på sista raden i halvårsrapporten. Orderstocken är imponernade men det finns en elefant i rummet: Karlatornet.


Ämnen i artikeln:

SernekeKarlatornet

När en extern chock som coronapandemin onekligen är slår mot ekonomin drabbas den konjunkturkänsliga byggbranschen hårt. Det gäller inte minst mindre aktörer som ju av naturliga skäl har mindre diversifierade projektportföljer än de stora drakarna. Nu spelar Serneke förvisso inte i knatteligan men bolaget har dock en bit kvar att kunna mäta sig med Skanska, NCC och Peab och det gäller i synnerhet när man har ett projekt av Karlatornets magnitud, och prestige, i sin portfölj.

Läs även: Ola Serneke: ”Stor osäkerhet just nu”

Den Göteborgsbaserade byggkoncernen släppte sin halvårsrapport i veckan och redovisar både ett negativt rörelseresultat och resultat på sista raden. Rörelseresultatet är negativt om 139 miljoner kronor och påverkas enligt bolagets företrädare hårt av en engångskostnad om 145 miljoner kronor, en kostnad som förklaras med omfattande kostnadsbesparingsåtgärder som man hoppas kommer att ge full resultateffekt under 2021. Bolaget har behövt banta personalstyrkan med cirka 100 tjänster, vilket på kort sikt är dyrt, men bör ge effekt längre fram.

Samtidigt leder senarelagda och uteblivna projekt till att intäkterna faller men på grund av engångskostnaderna är bolagets kostnadsbild fortsatt i stort oförändrad.

Orderstocken på 11,1 miljarder kronor är onekligen imponerande och tyder på ett i grunden relativt välmående bolag, i synnerhet om man tar tag i sin kostnadsbild, men det finns en elefant i rummet. En elefant vars namn skrivs Karlatornet.

Läs även: Ola Serneke: Aktuellt med fler försäljningar

Redan innan pandemin bröt ut fanns en rad frågetecken kring Sernekes ekonomiska position och bolagets lönsamhet var ett bekymmer. De flesta bedömare var eniga om vikten av att sälja Karlatornet, bolagets prestigeprojekt som dessutom utgör en betydande del av värdepotentialen. En avtal om försäljning ingicks men innan det kunde fullföljas slog pandemin till och den amerikanske motparten drog åt sig öronen. Behovet av att avyttra Karlatornet kvarstår med andra ord, eller att lösa finansieringen så att projektet kan ros i hamn. Oavsett bör Serneke knappast vara en långsiktig ägare av projektet då det är en alldeles för stor pjäs för en långsiktigt väldiversifierad byggkoncern att ha i sin balansräkning.

 

Sverrir Thór

Reporter

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

SernekeKarlatornet

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News