Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kommentar

Sverrir Thór: Är bostäder en säker hamn i coronatider?

Det finns flera förklaringar till att bostadspriserna fortsätter uppåt mitt i krisen, skriver Sverrir Thór i en kommentar till den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik.

Publicerad: 8 september 2020, 11:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadspriser

Bostadsköparna fortsätter att trotsa coronapandemin och ytterligare en månad stiger bostadspriserna enligt Svensk Mäklarstatistiks nyaste uppdatering som presenterades på tisdagen. Det kan vara svårt att begripa att marknaden visar en så tydlig uppåtgående trend i den svagaste konjunkturen i manna minne men frågan är i slutändan om det går att knäcka tillgångsmarknader i en nollräntemiljö.

Läs även: Coronaeffekten uteblev – bopriserna stiger 

En viktig parameter är givetvis att Finansinspektionen givit stor rabatt på amorteringskravet medan pandemin pågår men den torde vara tillfällig. I en så osäker tid som nu och då många alltjämt har rörlig ränta på sina bolån så kan det förklara en hel del. Vi ekonomer brukar ju annars säga att osäkerhet är det värsta som finns för investerare (där bostadsköpare ju är en kategori) och vi kan väl alla vara ense om att det fortfarande finns en hel del osäkerhet ute i samhället på grund av pandemin och dess negativa ekonomiska effekter. Dock kan vi, i alla fall vad gäller Sverige, konstatera att det värsta verkar vara över både sett till smittspridning och ekonomin och det finns därmed positiv ton i marknaden, vilket givetvis manifesterar sig i bostadspriserna.

Privatpersoner, är mer benägna att vara kortsiktiga i sina kalkyler än de stora institutionella investerarna.

Å andra sidan så bör man ha i åtanke att bostadsmarknaden till sin natur torde vara mer utsatt för psykologiska faktorer och att marknadens aktörer, privatpersoner, är mer benägna att vara kortsiktiga i sina kalkyler än de stora institutionella investerare som utgör fundamentet på andra tillgångsmarknader. Å tredje sidan är bostaden den mest långsiktiga investering de flesta privatpersoner gör och det kan finnas rim och reson i att se den som en säker hamn när det blåser på världshaven.

Osäkerheten är emellertid stor och ytterligare en chock, i form av nya varsel eller att smittan tar fart igen kan ha ödesdigra effekter för hushållens ekonomi och i förlängningen på bostadsmarknaden. Det som talar för marknaden är dock det faktum att räntan lär inte stiga inom överskådlig tid och kombinerat med ett tillfälligt (?) slopat amorteringskrav så kan pandemin visa sig vara ett hack i kurvan.

Sverrir Thór

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sverrir Thór

sverrir.thor@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

bostadspriser

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev