torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kommentar

Björn Rundström: Ägarna väljer ojämnställda valberedningar

Sveriges mest jämställda bransch! Så brukar det låta när man pratar om Fastighetsbranschen och dess landvinningar på jämställdhetsområdet. Men det gäller styrelserna, hur ser det ut i valberedningarna?

Publicerad: 7 oktober 2022, 13:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Mattias De Frumerie


Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Nu under hösten kommer de i mailkorgen, beskeden om vilka som ska utgöra valberedningarna för aktiebolagen och som i sin tur ska föreslå vilka som ska sitta i styrelserna från och med nästa stämma. Dessa personer sitter på mandat från de största ägarna i respektive bolag och kommer som kollektiv med sin nomineringsmakt forma det svenska näringslivet. Men tyvärr haltar jämställdheten här.

Läs även: Lista: Så ser fastighetsbolagens styrelser ut 

Forskning visar att mångfald i ledning och styrelse leder till bättre affärer på lång sikt, jämfört bolag med en snävare rekryteringsbas. Det rapporterade Fastighetsnytt om i våras när styrelsesammansättningen i fastighetsbolagen genomlystes. Albrights studie på de svenska bolagsledningarna visar också att fastighetsbolagen är bäst i klassen på jämställdhet med 40 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det är högre än någon annan sektor på börsen. För styrelserepresentation är samma siffra 30 procent, betydligt lägre än exempelvis Norges 46 procent.

Läs även: Så utses en ny bolagsstyrelse 

Nu tog vi tempen på de tio första pressreleaserna som kom till Fastighetsnytts mailkorg nu i höst om de nya valberedningarna, och siffrorna är nedslående. Endast en av fem - 20 procent - i valberedningarna är kvinnor.

Läs även: Stor kartläggning: Fastighetsbolagens styrelser sticker ut 

Nummer 5 i de globala målen för hållbar utveckling är just jämställdhet Foto: Sida

Det här riskerar att leda fel, inte minst när jämställdhet förhoppningsvis får större uppmärksamhet i hållbarhetssammanhang framgent. I hållbarhetens akronym framför andra ESG (Environmental, Social, and Governance) är E:et och S:et redan i dag ofta tvingande faktorer när investeringar ska göras, när satsningar ska finansieras och när stora hyresavtal ska undertecknas. Har du inte koll på ditt CO2-avtryck eller negligerar du ditt sociala ansvar blir det nog kärvt att nå en bra deal. G:et har kanske inte varit lika viktigt, men här finns utmaningar såsom transparens och mångfald, och då måste nog storägarna i den svenska fastighetssektorn ta ett ansvar som kollektiv även för denna fråga, för 80-20 kan inte vara okej alls.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Björn Rundström

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev