Kommentar
Tisdagen den 11 september 2001. Platsen var Veckans Affärer. Chockade stod vi på redaktionen och såg på en spektakulär olycka i New York när ett andra plan rammade World Trade Center. Vi arbetade med en tidning som skulle gå i tryck någon dag senare för utgivning på måndagen, men allt innehåll var nu irrelevant. Daterat.
Drygt 20 senare var det samma känsla igen.
Kommentar
Lång pressläggning och aktuella händelser är två ting som sällan går ihop. Nu var det ändå positiva besked som förstörde för en framåtblickande redaktör som ville se en vår och sommar bortanför Coronan. När restriktionerna hävs nästa vecka dimper den första utgåvan av Fastighetsnytt 2022 ner i brevlådorna hos våra prenumeranter.
Kommentar
Fackförbundet Handels står redo för strid, Logicenters tror på en skjuts framåt för hela logistiksektorn och Adlibris vill inte bedöma konkurrensen i förskott. Förra veckans BA Talks om Amazons etablering i Sverige blev innehållsrikt.
Kommentar
Efter några månaders coronadvala är storaffärerna tillbaka på den svenska fastighetsmarknaden och bara den senaste veckan uppgår den totala volymen i kommunicerade storaffärer (över 500 miljoner) till lite drygt 9,2 miljarder kronor.
Kommentar
Ilija Batljan och hans Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, SBB, har på bara några år blivit ett av fastighetsbranschens mest omtalade och framgångsrika bolag. Fastighetsnytts Sverrir Thór listar sju nyckelfaktorer i SBB:s tillväxtresa.
Kommentar
Mycket pekar på att produktiviteten sjunker med minst 25–35 procent och att världen närmar sig en global recession. Den stora frågan är hur länge den varar, skriver Peter Wiman, analyschef på Savills, och gör jämförelser med tidigare kriser.
Kommentar
Finansbolaget MSCI har släppt sitt svenska bostadsindex för 2019 och enligt det gav bostadsfastigheter en totalavkastning om 7,7 procent under förra året. Det är en ökning med 0,5 procentenheter jämfört med 2018. I vanlig ordning ger bostäder utanför huvudstadsregionen en bättre avkastning.
Kommentar
Vi genomgår nu den svåraste globala ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Produktionen och konsumtionen är idag i många länder fortfarande lägre än när krisen bröt ut 2007.
Bengt Hansson
Nationalekonom och analytiker på Statens bostadskreditnämnd, BKN.
Kommentar
Flera studier pekar på att de öppna kontorslandskapen är de nya bullriga industrierna. Ljudet är den stressfaktor man klagar mest på, men av allt att döma får ljudfrågorna inte tillräckligt med uppmärksamhet när vi bygger och utvecklar kontor. Ansvaret för ljudfrågorna är ofta delat mellan kravställare, arkitekter och akustiker. Men vem tar ansvaret att driva dessa frågor?
Frans Davidsson
Konceptutvecklare
Ecophon
Kommentar
Fastighetsmarknaden har som andra marknader sin cykel. Samma sak gäller faktiskt för en hel del människor som jobbar med fastigheter. Av den anledningen drar fastighetsvärderaren P-O Skoog tillsammans med en grupp likasinnade igång FastighetsGirot, ett träningslopp på landsvägscykel för folk i branschen. Världspremiären äger rum i Nyköping den 29 april.
Kommentar
Under rubriken ”ett steg framåt eller en utveckling på villovägar?” kommenterar Erik Persson de nya rekommendationer för värdeutlåtanden i samband med kreditgivning, som utfärdats av Svenska Bankföreningen i samarbete med SBAB och Aspect.
Lars Fröjd
Bryggan Fastighetsekonomi
Kommentar
Människan behöver en tillåtande stad
Staden finns därför att människor söker sig till varandra och ser fördelar med gemensamma ytor och mötesplatser. Staden ska vara till för alla. Det gäller både innerstaden och ytterstaden med alla sina möjligheter och med sina problem. Jag har deltagit i en del av Järvadialogen och genomfört gåturer och studerat stadsmiljön tillsammans med invånare i Akalla, Husby, Tensta och Rinkeby.
Suzanne de Laval
Arkitekt SAR/MSA, tekn dr. Partner i Arkitekturanalys