lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

“Viktigt att få bo nära Campus”

Publicerad: 3 juli 2018, 11:30

Foto: Elias Ljungberg.

Utbildning ligger högt på agendan hos både befolkning och politiker. En viktig aspekt är att se till att det finns bostäder för att kunna attrahera nya studenter. Bostadsbyggandet har växlat upp inom detta segment, men det är fortfarande en bit kvar.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenBusiness ArenaHelene Hellmark Knutsson

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

I Stockholm fanns det för 5 år sedan cirka 10 000 studentbostäder men efter det har det hänt mycket och i dag finns cirka 16 000 studentbostäder.

– Men det är fortfarande långa köer och det är fortfarande så att man nästan inte får en studentbostad under den tid man är i Stockholm och studerar, säger Ingrid Gyllfors, vd för Stiftelsen Stockholms Studentbostäder, under ett seminarium på Business Arena Almedalen.

Men bygger man då det studenterna behöver och har råd att efterfråga, en viktig parameter är var bostäderna byggs. Enligt en undersökning genomförd av Evidens är det cirka 23 procent av det totala antalet studenter i Sverige som bor i studentbostad, övriga bor hemma hos föräldrar, i andrahand eller eget boende. Preferenserna för en studentlägenhet skiljer sig annars inte nämnvärt från övrigt bostadsbestånd där närhet till campus, kommunikationer och service rankas högt. Enligt Evidens är betalningsviljan betydligt högre för dessa, nära 6000 kronor, men sjunker sedan snabbt ju längre bort från campus man kommer.

– Det gör att det blir svårare att få ihop kalkylerna om vi bygger långt bort från våra lärosäten, säger Ted Lindqvist, vd på Evidens.

Hur ska man då få till studentbostäder i lägen som är attraktiva, i konkurrens med med övrigt bostadsbyggande.

– Det är en fråga vi diskuterat hela mandatperioden för att få fart på studentbostadsbyggandet. Men planmonopolet ligger hos kommunerna och tyvärr har det varit så att man inte tagit in detta i sin bostadsförsörjning, även när man haft universitet. Stockholm som är så beroende av att vara en talangmagnet klarar inte det om man inte kan erbjuda bostäder till studenter, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Universiteten och högskolor är en tillväxtmotor och de stora frågorna handlar om kompetensförsörjning och bostadsförsörjning. Helen Hellmark Knutsson är också ansvarig för Akademiska Hus som fått i uppdrag att inventera marktillgång på campusområdet. Akademiska Hus har identifierat mark för cirka 28 000 bostäder där cirka 21 000 planeras för studentbostäder.

– Men det vill till att kommunerna, inte minst de som har universitet och högskolor också bidrar till att hjälpa till att både planlägga och att det byggs tillräckligt med studentbostäder. Vi vill ju också att studenterna kan vara mobila och inte bara utbilda sig där de redan bor utan kunna flytta till den utbildning som man önskar. Det är också viktigt för de här städerna, att man är attraktiv och kan locka till sig talang, säger Helene Hellmark Knutsson.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev