Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Tidig byggstart Järna-Jönköping rekommendationen

Publicerad: 5 juli 2016, 06:25

HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman.

Foto: Mattias Fröjd.

Ska man komma någon vart ska det vara snabba processer, säger Sverigeförhandlingens förhandlingsperson HG Wessberg, som på Öresundshuset i Almedalen presenterade den lägesredovisning man överlämnat till regeringen.


Ämnen i artikeln:

SverigeförhandlingenAlmedalenHöghastighetsjärnväg

Ska man komma någon vart ska det vara snabba processer, säger Sverigeförhandlingens förhandlingsperson HG Wessberg, som på Öresundshuset i Almedalen presenterade den lägesredovisning man överlämnat till regeringen. Man har nu kommit överens med samtliga berörda kommuner utanför storstäderna.

Sammanlagt betyder det tolv stationer och åtaganden från kommunerna om att bygga cirka 110 000 bostäder. Sverigeförhandlingen har överlämnat en lägesredovisning till regeringen som avser just höghastighetsjärnvägen och som beskriver arbetet så här långt. Här föreslår man också att regeringen redan nu bör ta beslut om att börja bygga höghastighetsjärnvägen till Jönköping.

I överenskommelserna har kommunerna åtagit sig att bygga cirka 110 000 bostäder, att medfinansiera 1,3 miljarder kronor samt att förskottera knappt en miljard kronor.

En viktig del nu är att ta fram vilken ändpunkt som ska bebyggas först, menar HG Wessberg, då det för operatörerna behövs en färdig sträcka innan det kan inhandlas höghastighetståg. Där är man inte riktigt ännu men däremot förordar man en tidig byggstart för någon del och här har man lagt en rekommendation till regeringen.
– Att man gör en tidig byggstart för sträckan Järna-Jönköping, där har planeringsarbetet hunnit längre än någon annanstans och där kan vi se att om man får en tidig byggstart och färdigställande så knyter vi ihop Norrköping, Linköping, Tranås och Jönköping till en gemensam arbetsmarknadsregion. Och det är en väldigt bra start, säger HG Wessberg.

I rekommendationen ligger också att sträckningen fortfarande håller det öppet vilken ändpunkt som ska bli klar först. Med en tidig byggstart menar man 2017.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.