Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Sundström: Koalition i mitten ger stark regering

Publicerad: 28 september 2018, 11:52

Anders Sundström Bild: Vincent Palma

En blocköverskridande mittenkoalition skulle resultera i en stark regering även utan en majoritet i riksdagen. Det säger Anders Sundström, tidigare S-märkt näringsminister.


Ämnen i artikeln:

Anders SundströmBusiness Arena

En blocköverskridande mittenkoalition skulle resultera i en stark regering även utan en majoritet i riksdagen. Det säger Anders Sundström, tidigare S-märkt näringsminister, till Fastighetsnytt i samband med Business Arena Stockholm.

Samtidigt ser han en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna som det mest sannolika alternativet i praktiken.

Orsaken till att en mittenregering skulle bli så handlingskraftig är enligt Sundström att det inte är troligt att en sådan skulle råka ut för en samordnad kniptångsmanöver från ytterlighetspartierna på vänster- och högerflanken.

Det är ingen tvekan om att det skulle skapa en väldigt stark regering. Den behöver nämligen inte ha en majoritet i parlamentet bakom sig. Att Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet går ihop och fäller en regering är väldigt svårt att se, säger Sundström.

Det är dock högst oklart om mittenpartierna Centern eller Liberalerna skulle vilja regera tillsammans med Stefan Löfven.

– Sen är frågan om de två orkar regera med Socialdemokraterna. Det är jag inte säkra på att de orkar. De har ju också argumenterat väldigt starkt mot dem, säger Sundström.

Därför tror han att det i slutänden blir en Moderatledd regering baserad på ett högerblock, till vilket han räknar Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Tyvärr ser jag nog det troligaste att Moderaterna regerar med Sverigedemokraterna. Det känns ju som att det är dit vi är på väg, han.

“Små risker i finansiella systemet”
Enligt Sundström skulle fördelarna med en mittenkoalition gentemot en regering som baseras på stöd från Sverigedemokraterna bli extra tydliga om vi skulle gå mot sämre tider.

– Det senare alternativet kommer bli väldigt svårt om det blir dåliga tider därför att förhandla med Sverigedemokraterna om något som inte är populärt kommer inte bli framgångsrikt. Det senare alternativet bygger på att vi seglar vidare i en högkonjunktur och inte behöver göra så mycket, säger han.

För närvarande snurrar hjulen dock på bra i den svenska ekonomin men det finns en del hot i vår globaliserade värld. Ett sådant är handelskriget mellan USA och Kina. Sundström tror dock inte att den konflikten i sig utgör något större hot för vår del.

Han är mer oroad för konsekvenserna om Trumps strategi med ökad protektionism och handelshinder skulle sprida sig till Europa och pekar på faror kopplad till ökad nationalism på flera håll i regionen.

När det gäller risker i det svenska finansiella systemet så bedömer Sundström, som även varit styrelseordförande i Swedbank, dessa som begränsade.

– I grunden tycker jag att vi har väldigt små risker i det svenska finansiella systemet. Jag tycker vi har ett väldigt robust banksystem, säger han.

Han pekar bland annat på vårt system för finansiering av bostäder som sker genom att bostadsinstitut ger ut obligationer.

– Med den historia vi har av att finansiera bostadslån med bostadsobligationer som vi har gjort under hundra års tid extremt framgångsrikt så har vi ett väldigt stabilt banksystem i Sverige i dag. Och det är en av Sveriges styrkor, säger han.

Sundström hävdar även, kanske något förvånande, att den globala finanskrisen inte var något större problem för svenskt vidkommande. Han väljer att istället framhålla Swedbanks mindre lyckade expansion österut som orsaken till problemen kopplade till de svenska finansmarknaderna.

– Finanskrisen 2008 var inte heller det en jättestor fråga. Problemet 2008 var att Swedbank hade gett sig ut och investerat i Baltikum, Ryssland och Ukraina, och det smittade av sig på det svenska banksystemet. Man kan säga att riskerna i ett svenskt banksystem är om de stora bankerna går in och växer i länder som har ett sämre fungerande banksystem än det svenska, säger han.

Han noterar även att det svenska banksystemet stärkts av Nordeas flytt till Finland.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.