Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Business Arena

Stockholm en nyckelort för Grosvenor

Publicerad: 29 Maj 2018, 12:55

James Raynor.

Foto: Elias Ljungberg.

Handel i Stockholm, kontor i Paris och bostäder i Madrid står i fokus för Grosvenor. Fastighetsnytt träffade James Raynor som basar över den europeiska verksamheten.


Grosvenor, med ett av världens största, privatägda fastighetsinnehav, har fokus på tre städer i Europa där Stockholm är en nyckelort. Den senaste affären i Sverige genomfördes i april då man förvärvade Lidingö Centrum. Affärsmodellen i Sverige bygger på handelsplatser som är hjärtat i regionen de ligger i, och att utveckla tillgångarna i samklang med närområdet.

– Vi är inte en ö utan en del av de områden vi verkar i och de i sin tur är en del av staden de ligger i. I slutändan kommer vår framgång vara länkad till hur framgångsrika städerna är så vi måste ha ett bredare perspektiv än bara byggnaden, säger James Raynor.

Inom fastighetssektorn handlar mycket om logistik och e-handel för tillfället, där man bland annat tittar på trender som click and collect, men James Raynor verkar inte orolig över e-handelns framfart.

– Handeln måste tänka bredare i hur man tillhandahåller service som exempelvis restauranger och caféer, men det är ingen ny del av handel och detsamma gäller e-handel, det är också en del av verksamheten. Det gäller att hitta sätt att jobba med det istället för att se det som en fiende, för det är det inte utan bara en del av vad vi behöver ta till oss.

En annan marknad med mycket fokus är Spanien och framförallt Madrid där man vill utveckla bostäder. James Raynor beskriver de senaste månaderna som intensiva där bolaget genomfört sex förvärv hittills, och marknaden ser bättre och bättre ut.

– Efter ett antal ganska tuffa år ekonomiskt börjar det vända. Det har märkts tydligt de senaste två åren att det finns mer självförtroende, vilket är spännande att vara en del av. Så man har gått lite från första växeln direkt till femte, vi är nio personer där i dag jämfört med två bara för ett år sedan.

Den tredje marknaden i blickfånget för Grosvenor är Paris. De senaste två åren har man utnyttjat en stark marknad och sålt en del. Framöver vill man dock vara på köpsidan, då handlar det om kontor och gärna vad James Raynor kallar b-grade i centrala Paris där man kan arbeta med att förbättra tillgångarna. Men man är inte ensamma om att vilja investera.

– De närmaste 12 månaderna för oss handlar mycket om investeringar i Paris och att försöka få till stånd några affärer, teamet är ute nu och ”jagar”. Undantaget London är Paris den största och mest likvida marknaden så konkurrensen är hög. Men det finns mycket kapital som vill investera i fastigheter i dag så det är konkurrens överallt.

I Sverige ligger mycket av arbetet framåt på att integrera alla nya affärer i verksamheten och fortsätta utveckla fastigheterna.

– Den svenska portföljen är på nio miljarder kronor och teamet har satt utmanande mål vad gäller att förbättring och utveckling, så där kommer vi stötta så mycket vi kan. Om vi investerar mer eller inte handlar om det dyker upp rätt möjlighet.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.