torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

”Stockholm” är svaret för hotellbranschen

Publicerad: 18 september 2015, 11:00

Peter Tengström, Erik Selin och Per Gunne under en paneldebatt på Business Arena Stockholm. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Hotell har seglat upp som en allt mer stabil investering, även för institutionerna, som tidigare hållit sig lite på avstånd. Stockholm står ut som den mest attraktiva marknaden, enligt fyra branschkännare.

Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterMidstar

Hotell har seglat upp som en allt mer stabil investering, även för institutionerna, som tidigare hållit sig lite på avstånd. Stockholm står ut som den mest attraktiva marknaden, enligt fyra branschkännare på Business Arena Stockholm.

På frågan om var i Sverige man bör satsa på hotell är svaren unisona.

– Stockholm, säger Hans-Åke Peterson, CEO på hotellrådgivaren Annordia.

– Stockholm, säger Peter Tengström, vd på det nybildade bolaget Midstar.

– Stockholm, säger Erik Selin, vd på Balder.

– Stockholm, säger Per Gunne, vice vd på Stureplansgruppen.

Anledningen till svaren ligger i att tillväxten är bättre i Stockholm, det är dubbelt så stort som Göteborg och man anser att det skapas en spiral där fler hotellrum också bidrar till tillväxten.

– Vilka siffror du än tittar på är de bättre i Stockholm, säger Hans-Åke Peterson.

Läskigt med hotell
Efter 90-talskrisen spred sig en stämning av att det är läskigt att investera i hotell som suttit i länge, menar Erik Selin. På senare tid har direktavkastningarna på hotell dock pressats ned närmare de på kontor.

– Förut var det bara jag, AFA och norrmännen – det var mycket bättre. Jag har aldrig tyckt att det är särskilt stor skillnad i risk mellan kontor och hotell. Nu verkar marknaden också ha förstått det, vilket är tråkigt för mig, då direktavkastningen blir lägre, säger Erik Selin.

– Hotell är inte lika känsligt för trender, då det oftast är långa hyreskontrakt, säger Per Gunne, vice vd på Stureplansgruppen som har börjat satsa även på hotell.

När det gäller det på senaste tiden omskrivna hotet från sajter som Airbnb anser de fyra herrarna att det inte är ett särskilt stort hot mot hotellmarknaden.

Dock kan den klassiska modellen, ökade intäkter genom höjda priser under tillfällen när man vet att det kommer att vara ont om hotellrum – under stora evenemang, konferenser eller liknande, komma i gungning.

– Airbnb förser marknaden med elasticitet. Plötsligt kan man skapa 1 000 tillfälliga rum under en kort period där de inte annars hade funnits, vilket kan påverka prissättningen, säger Peter Tengström.

Ett annat hot skulle, enligt Peter Tengström, vara uppkomsten av alternativa investeringsalternativ som motsvarar fastighetsmarknadens säkerhet.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev