Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

“Staten som är boven”

Publicerad: 20 september 2018, 11:30

Bild: Riksbanken

Vi har på senaste tiden sett flera exempel på affärer där bostadsfastigheter sålts efter ett kort ägande, till en betydligt högre prislapp än inköpspriset. Under Business Arena Stockholm diskuterades frågan.

Ämnen i artikeln:

Hans LindPer Ekelund

De senaste åren har vi sett flera exempel på affärer där bostadsfastigheter sålts efter ett kort ägande, till en betydligt högre prislapp än inköpspriset. Under förvaltningsseminariet på Business Arena Stockholm diskuterades frågan av några av de inblandade.

Trenderna i långsiktig förvaltning på bostadssidan kontra transaktionsmarknaden har gått lite upp och ned genom historien. Ibland har de flesta sett att man tjänar mest på att förvalta – ibland är sälja/köpa mer populärt. Förutom inhemska transaktioner verkar de svenska bostadsfastigheterna de senaste åren locka en ny typ av köpare – där utländska investerarfonder köper på sig fastigheter.

Sophia Mattsson-Linnala är vd på Rikshem. Hon tycker inte att det är konstigt att investerare söker sig till den svenska bostadsmarknaden, speciellt sett till de senaste årens ränteläge.

– Så som marknaden ser ut idag är att det finns kortare kapital som vill in. Dock ser man inte på ett områdes ägande som något långsiktigt. Det påverkar bolagens förmåga att förvalta det bra, och jag tycker att värderingen där är problematisk.

Ett exempel som nyligen lockat utländskt kapital är Victoria Park, vars aktier nyligen till stor del köptes upp av tyska Vonovia.

Per Ekelund är vd på bolaget, som riktar in sig på bestånd i miljonprogramsområden.

– Vi har inte sålt bostäderna. Våra hyresgäster har inte fått en ny hyresvärd, däremot har många av våra aktieägare sålt. Men det är samma personal, våra hyresgäster märker ingen skillnad alls.

“Risk att beståndet blir felprisat”
En annan som sett en liknande affär på nära håll är Ulf Nykvist, som var vd på Botkyrkabyggen när man sålde ett stort bestånd till Mitt Alby, dotterbolag till Byggmästare Anders J Ahlström. I våras sålde de i sin tur beståndet till D. Carnegie & Co. för 1,7 miljarder – cirka en miljard mer än Botkyrkabyggens prislapp.

– Jag var ju med och sålde till en “långsiktig ägare” men som sedan sålde vidare efter 4 år. Det finns en stor risk att beståndet blir felprisat, där man tror att marknaden kommer att utvecklas på ett sätt som inte kommer att uppfyllas, säger han.

Simon Safari är ordförande på Hyresgästföreningen i Stockholm. Han menar att man måste tänka på att man inte bara köper fastigheter, utan också ansvaret för hyresgästerna som bor där. Han ser främst problem med nya fastighetsägare som genom renoveringar höjer hyran för hyresgäst som bott där länge.

– De har under många år bott i ett bestånd som är undermåligt, så kommer en ny ägare som vill höja hyran – det klart att det då blir konflikter. Någon måste betala för slitaget – det blir hyresgästen.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, konstaterar att det är lagens utformning som stödjer den typen av utveckling.

– Det klart att det är frestande att sälja med en miljard i vinst, trots att man inser att de som köper kommer att höja hyrorna kraftigt. Då kommer någon att göra det. Men det är viktigt att påpeka att det är staten som genom en usel lagstiftning är boven i allt detta.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev