lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Business Arena

Snövit, prinsen och häxan

Publicerad: 2 juli 2018, 05:59

Stig-Björn Ljunggren.

Ulf Kristersson (M) bildar regering i höst, Trump är det nya normala och trygghetsfrågan blir det mest omtalade under Almedalen. Det tror i alla fall statsvetaren Stig-Björn Ljunggren som talade på Business Arena Almedalen.

Ämnen i artikeln:

AlmedalenBusiness Arena

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Vilken fråga blir viktigast när rösterna ska fördelas? Valår brukar innebära en upptrappning av både pajkastning och valfläsk men Stig-Björn Ljunggren konstaterade pajkastning är något vi är väldigt dåliga på i Sverige. I alla fall om man jämför med andra politiska kulturer där man är otroligt oförskämda mot varandra. Stig-Björn Ljunggren nämner det brittiska parlamentet där man är oförskämda, men på ett elegant sätt, och nämner ett exempel från slutet av 1800-talet där en premiärminister och oppositionsledare grälar om regeringens nyligen presenterade budget.

– Det är en katastrof och en olycka säger oppositionsledaren. Då kommer premiärministern upp och säger att, min bästa herre, jag tror inte ni kan skilja på vad som är en olycka och vad som är en katastrof. Om ni ramlar i Themsen är det en olycka, men om någon drar upp er då är det en katastrof. Tänk om någon skulle säga något sådant i Sverige? säger Stig-Björn Ljunggren.

Annars tror Stig-Björn Ljunggren att frågan nummer ett under veckan blir välfärden, integration givetvis men inte minst trygghet där man nu också inkluderar frågor som exempelvis kriminalitet, man väver in flera saker i välfärds och trygghetspaketet.

– Trygghet kommer bli som ett kodord. Det finns ingen här av kvinna född som kan skriva en trovärdig text utan att slänga in ordet hållbart i allt, spelpolitiken ska vara hållbar och så vidare. Så kommer det också bli med trygghet, säger Stig-Björn Ljunggren

Stig-Björn Ljunggren talar också om det nya normala där Donald Trump får stå förebild och så kommer det också vara ett tag framöver. Ibland hör man att vi har ett nytt politiskt landskap, men Stig-Björn Ljunggren menar att vi har ett gammalt politiskt landskap som är uppryckt, där det inte längre finns någon tydlig kontur på landskapet. Han illustrerar med hur det gått för auktoritära partier, som Stig-Björn Ljunggren beskriver som folkligt auktoritära – demokraturer – vilka har gått starkt uppåt sedan 80-talet.

– Det finns en längtan till någon som pekar med hela handen, den vuxne i rummet. Vad jag kommer spana efter i Almedalen är försöken från partiledarna att vara den vuxne i rummet.

Vilka vinner då valet i höst? Det kommer bli tre stora partier där kampen handlar om placering, och de stora vinnarna i ökning av antalet röster blir Vänstern och Sverigedemokraterna, tror Stig-Björn Ljunggren.

– Men det blir tre stora partier, snövit, prinsen och häxan. Och så dvärgarna som i det här fallet är fem, de kommer inte riktigt vara med utan vara kvar i gruvan. Folk säger att det blir en spännande valrörelse, inte alls, möjligtvis om vem som kommer vara störst eller tvåa. Men i övrigt vet vi att det kommer att vara kaotiskt. Det mest intressanta är vem som bildar regering.

På en direkt fråga om vem som vinner valet så tror Stig-Björn Ljunggren att det blir Moderaterna som bildar ny regering, antingen själva eller eventuellt tillsammans med Kristdemokraterna om de kommer in i riksdagen.

– Men det kommer inte bara bli moderater och kristdemokrater utan en bred regering för att få den vuxne i rummet, omfamningen. Vi ser exempelvis i migrationspolitiken att Kristersson säger, ska vi inte göra upp redan nu? Så svaret är att det blir Kristersson, visst finns det alternativ men det är det minst spekulativa jag kan komma fram till, säger Stig-Björn Ljunggren.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev