Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Samhällsutveckling atom för atom

Publicerad: 12 april 2019, 11:55

Foto: Elias Ljungberg

Det vi kallar för nanoteknologi har potentialen att bli en ”game changer” inom en mängd områden. Det kan vara svårt att greppa att lösningen på några av de riktigt stora frågorna kan handla om miljondels millimetrar, men vad skulle det innebära om vi nu kan strukturera alla material exakt efter de behov vi har? Maria Strømme, professor i nanoteknologi, gästade Business Arena Malmö.


Ämnen i artikeln:

Maria StrömmeBusiness Arena Malmö

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om YouTube är blockerad under “Visa våra partners”.

Det vi kallar för nanoteknologi har potentialen att bli en ”game changer” inom en mängd områden. Det kan vara svårt att greppa att lösningen på några av de riktigt stora frågorna kan handla om miljondels millimetrar, men vad skulle det innebära om vi nu kan strukturera alla material exakt efter de behov vi har? Maria Strømme, professor i nanoteknologi, gästade Business Arena Malmö.

Nanoteknologi beskriver Maria Strømme som en verktygslåda man använder för att manipulera material på nanolängdskalan (0,000 000 001). Här lånar man verktyg från fysik, biologi och kemi. Just nanoteknologi har varit populärt i litteraturen, då kanske framförallt science fiction-genren, men i dag är det inte längre fiction, även om vi har kommit olika långt inom olika områden. Längst har man kommit inom datateknik, menar Maria Strømme, men också läkemedelsindustrin har nått långt.
– Det finns väldigt många läkemedel på marknaden idag som bygger på nanoteknologi. Vi har minst 18 olika typer av läkemedel mot cancer som bygger på nanoteknik. Sedan börjar det komma i andra branscher och vi kommer nog få se det i byggbranschen snart också, säger Maria Strømme.

Tekniken skulle kunna användas för att lösa flera av de stora frågor vi brottas med i dag. Maria Strømme nämner det globala energiproblemet svett. Hon menar att man i USA använder lika mycket energi för luftkonditionering som den totala energiförbrukningen i Afrika. Vidare är prognosen att den energi vi använder för luftkonditionering kommer att 33-dubblas inan år 2 100 då varma länder ökar sin levnadsstandard samtidigt som vi har den globala uppvärmningen vilket innebär att vi behöver mer energi för att kyla byggnader.
– Vi ser att en liten lösning skulle kunna vara kläder, att de ges en annan funktion än vad de har i dag och kan användas för att kyla våra kroppar. Man kan använda vissa nanotekniker för att skapa porer i nanomaterial för att sänka hudtemperaturen. Och då kan ju textilbranschen bidra med hållbarhet för att sänka vår energianvändning, säger Maria Strømme.

Om vi tittar närmare på bygg- och fastighetssektorn så ser Maria Strømme möjligheter att skriva ut saker som sedan kan ändra egenskaper beroende på miljö. Till exempel vattenrör som kan ändra form efter tryck och flöde eller till och med reparera sig själva vid skada. Eller varför inte batteritapeter?
– Skulle vår tapet till exempel vara ett batteri när vi skalat upp pappersbatteritekniken är det jätteintressant då tapeten skulle kunna lagra den energi som solcellerna på taket fångar in. Byggbranschen måste absolut vara på tårna här. Man kan bidra med mycket hållbarhetslösningar när man börjar implementera ny nanoteknik, säger Maria Strømme.

Och det finns fler intressanta möjligheter inom räckhåll för bygg- och fastighetssektorn.
– För byggnader kommer vi behöva vara mycket mer lokala, producera energi, lagra energi och spara energi. Väggar som renar luften ser jag kan komma. Väggar som kan fånga in omgivande luft och skapa rent vatten där man inte har det ser jag också komma, säger Maria Strømme.

Om man låter fantasin skena något ser det ut som om möjligheterna är smått oändliga men Maria Strømme är dock försiktig med att sia allt för mycket .
– Jag vågar inte gissa science fiction-gissningar utan berättar bara det jag ser kommer, sedan får framtiden slå oss med häpnad.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.