Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Rosengren: M och KD bildar regering

Publicerad: 22 september 2018, 09:30

Björn Rosengren på Business Arena i Stockholm.

Foto: Vincent Palma.

Valresultatet är oerhört komplicerat och försvåras av att inget block har tydlig majoritet. Men Björn Rosengren, tidigare näringsminister, tror på en lösning och säger att “Sverige rullar vidare”.


Ämnen i artikeln:

Business Arena StockholmBjörn Rosengren

Valresultatet är oerhört komplicerat och försvåras av att inget block har tydlig majoritet. Men Björn Rosengren, tidigare näringsminister, tror på en lösning och säger att “Sverige rullar vidare”.

– Jag är övertygad att man den här gången syr ihop en regering som leds av Moderaterna och Kristdemokraterna. För det är svårt att få mittenpartierna att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger han till Fastighetsnytt.

Det är inte första gången Sverige får en minoritetsregering i så fall. Rosengren minns hur Socialdemokraterna år 1968 fick en knapp majoritet med 50,1 procent av rösterna och vissa gånger har hamnat under 40 procent.

– De har ändå fått majoritet i olika frågor i riksdagen genom att alliera sig med andra. En minoritetsregering är ibland bättre eftersom man kan förhandla direkt med riksdagen.

Att ha flera partier i regeringen kräver däremot en mängd förhandlingar som sedan inte garanterar någon majoritet i riksdagen, förklarar han vidare.

Vad ställer dagens politiska klimat för krav?
– Det är två saker som gäller för politikerna. Var inte för hård i debatten för efter valet ska du sitta och titta motståndaren i ögonen och försöka komma överens. Och ha inte för bråttom efter valet. Sitt still. Det är det enda rimliga.

Han tror däremot inte att den politiska oron kommer att skrämma iväg några investerare.

– Sverige rullar vidare. Vi har många stora, internationella företag och det krävs revolutionerande politiska beslut för att störa dem. Deras problem är snarare handelskriget på världsmarknaden.

Men det finns förbättringspotential när det gäller infrastrukturen som enligt Rosengren är nedgången och bortglömd.

– S- och M-regeringarna har procentuellt sett investerat alldeles för lite pengar på infrastruktur. Tågen stannar ju nästan jämt. Jag tycker att man har sackat efter med både mjuk och hård infrastruktur.

Ändå satsar regeringen 700 miljarder på nya järnvägar fram till 2029?
– Ja, men det handlar om en inriktningsproposition som ska gälla i många år och man vet aldrig om den bär. Jag har själv lagt inriktningspropositioner på 350 miljarder kronor.

En av de största utmaningarna på bostadsmarknaden är att ta fram fler prisvärda bostäder som folk har råd att bo i. Björn Rosengren kopplar ihop problemet med låg produktivitet och snäv bostadspolitik.

– Det behövs blocköverskridande överenskommelser för att få fart på byggandet av bra och billiga bostäder. I dag är produktiviteten väldigt låg. Köper du en planka kostar den nästan lika mycket som en transistorradio och man undrar liksom vad man gjort med plankan.

Han tycker även att bostadsrättsmarknaden i Sverige har blivit ren och skär business för många.

– Man köper en tomt, bygger flotta bostadsrätter och säljer dem dyrt. Det har länge varit en lönsam affär, men nu går det inte längre och många transformerar om dem till hyresrätter.

Men det går att få ordning på situationen, enligt honom.

– Kommunerna måste bjuda på tomterna. Inte ge tomten till den som betalar mest, utan till den som bygger billigast och bäst, då skulle vi få helt andra priser och annan fart på byggandet.

Men kommunerna måste ju följa marknadspriserna?
– Ja, då kan man faktiskt med lagändring reglera det.

Teresa Ahola

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.