Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

“Om man har möss skaffar man en katt”

Publicerad: 20 april 2017, 12:05

Publiken under paneldebatten. Foto: Maria Nordlander.

Trots att byggande ökar och Malmö har slagit sitt rekord för beviljade bygglov i år ökar antalet hemlösa i staden. Vad kan kommunen och fastighetsägare göra?

Ämnen i artikeln:

Business Arena MalmöFastighetsmarknaden i SydsverigeBusiness Arena

Trots att byggande ökar och Malmö har slagit sitt rekord för beviljade bygglov i år ökar antalet hemlösa i staden. Under Business Arena Malmö diskuterades vad kommunen och fastighetsägare kan göra för att sänka trösklarna för gruppen.

Enligt Claes Jeppsson, bostadsgeneral i Malmö stad, blir många utkonkurrerade från bostadsmarknaden när en bostadsbrist uppstår. Han menar att kommunen måste gå in som ett ombud och stärka gruppens möjlighet att efterfråga bostäderna.

­- En annan fråga att titta på är att Fastighetsägarna i stort sett bara accepterar löneinkomst. Kanske behöver man hitta en morot för dem att göra det mer affärsmässigt intressant att hyra ut till målgruppen – som ju ofta kan betala sin hyra. I den här bristsituationen handlar det nämligen inte bara om grupper med social problematik som skulle innebära problem för fastighetsägarna. Det skulle exempelvis kunna handla om en rabatt vad gäller tomträttsavgäld eller framtida markanvisningar om man kan leverera bostäder nu.

Även Emil Pull, doktorand på fakulteten för kultur och samhälle på Malmö Högskola, som forskat i ämnet menar att man borde titta på inkomstkraven.

– Överlag tror jag dock att lösningen är densamma som den alltid är vid bostadskriser, vilket är att staten och kommunen behöver ha en mer aktiv bostadspolitik, säger han.

Vidare menar han att kommunens försäljning av mark och allmännytta minskar dess möjlighet att ta den aktiva rollen.

– Principen om utbud och efterfrågan fungerar inte för de människor som på riktigt upplever en bostadskris. Nu återanvänder man istället de lösningar man hade i Västra Hamnen och Bo01, där man byggde spektakulära byggen för att skapa attraktivitet. Men enligt mig är det behovet förlegat och jag är lite rädd att Malmö fortsätter i gamla hjulspår, exempelvis med Culture Casbah.

Märta Stenevi, stadsbyggnadsnämndens ordförande menar att lösningen aldrig kommer att ligga i hur mycket kommunen bygger eller inte bygger.

– Bostadsbristen är inte en bostadsbrist, det är en sysselsättningsbrist. Det handlar om hur stora de grupper är som inte har möjlighet att efterfråga en bostad. När vi bygger Culture Casbah handlar det inte om ett spektakulärt projekt – tornet är inte den stora grejen. Rosengård är ett område där det inte har investerats i på 30 år. När vi nu får in privata aktörer som investerar får vi in en drivkraft i ett område som varit präglat av projektinsatser under en lång tid, men som haft svårt att hitta en attraktionskraft för andra aktörer än just de som hållit i projekten. Vi ser det som ett sätt att i längden ge människor möjlighet till att få ett arbete, säger hon.

På frågan om man kan tänka sig någon form av social housing som lösning på problemet är panelen delad.

– Om man har möss skaffar man en katt, och det spelar ingen roll vilken färg den har – så länge man löser problemet. Det är väl det jag kan säga, säger Claes Jeppsson.

Märta Stenevi menar att vi i Sverige redan har en form av social housing, men att subventionen till skillnad från många andra länder ligger på individen istället för på bostaden (reds. anm: bostadsbidrag).

Emil Pull är skeptisk.

– Det visar sig ha en del polariserande effekter i de städerna som infört social housing, och det är redan ett av våra största problem. Samtidigt måste vi på något sätt ta tag i att vi på något sätt måste kunna erbjuda bostäder till alla i Sverige. Det står i lagen, men bostadsförsörjningsansvaret följs inte idag, säger han.

Maria Nordlander

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev