Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Business Arena

Ökad social dimension på fastighetsägande

Publicerad: 5 juli 2018, 11:57

Det kostar att ha bostadsområden som fungerar dåligt – både på individ- och samhällsnivå. Vilket ansvar tar fastighetsägare för den sociala utvecklingen?


Ämnen i artikeln:

SernekeIkano BostadStena FastigheterPeab

Det kostar att ha bostadsområden som fungerar dåligt – både på individnivå och samhällsnivå, men också för de som äger bostäderna. Vilket ansvar tar fastighetsägare för den sociala utvecklingen i sina områden? Och vilket ansvar bör de ta?

Social hållbarhet är på tapeten i fastighetsbranschen, och när den ska realiseras är det just den sociala dimensionen som är utmaningen. Rent fysiska hinder, som ökad boendevariation eller renoveringar är handfasta, även om svaren inte är självklara – men hinder som handlar om identitet och inkludering är svårare.

Under Business Arena Almedalens sista dag diskuterades hur olika aktörer hanterar frågan.

Cecilia Fredholm är kommunikationschef på Stena Fastigheter, som lyfter bolagets arbete under valåret som ett bra exempel på hur de jobbar.

– I vissa av våra miljonprogramsområden ligger valdeltagandet på 56-60 procent, vilket är betydligt lägre än snittet som dessutom ökar. Valdeltagande är en indikator på hur inkluderad man känner sig i samhället. Vi ser att det är en ansvarsfråga som ligger väldigt nära vår verksamhet där vi vet att otryggheten är större i områden där valdeltagandet är lågt, säger hon.

Därför har bolaget bland annat i dialog med Malmö stad tagit initiativ till att ha förtidsröstning i ett av deras områden. Dessutom utbildar man demokratiambassadörer, alla sommarjobbare får en introduktion kring hur valet fungerar och alla verksamheter i bolagets galleria ska på olika sätt bjuda in till diskussion om valet.

Ola Serneke, vd på Serneke, menar att de vill skapa en ”öppet för alla-känsla” genom trygghet och engagemang. Bland annat satsar man på att möjliggöra bostadskarriär inom området med andra typer av bostäder som redan finns på plats.

– Det blir en gamechanger när folk ser att företag, kommuner och staden satsar på deras område. Det gör att människor själva blir mer engagerade.

Ett annat sätt att skapa förändring är genom utbildning. Ikano Bostad har startat Ikano-akademin, ett program med praktikplatser för ungdomar i deras områden där de äger mycket bostäder, bland annat Rågsved och Hagsätra.

– Vi erbjuder ungdomar med en fot i det vanliga samhället och en fot i den kriminella en första rad i ett cv med målet att de ska få ett arbete. Rent samhällsekonomiskt är det en otrolig vinst, för den enskilde individen men också för samhället i stort, säger Lotta Sjödin, utvecklingsledare på Ikano bostad.

Byggbolaget Peab har startat tre gymnasium i Malmö, Göteborg och i Solna. Skolorna har ingen begränsning vad gäller ålder.

– För att åstadkomma ett socialt hållbart samhälle måste vi skapa förutsättningar för att alla människor ska kunna utvecklas till sin potential. Boendekarriär är också viktigt, men en annan fråga är att förstå vad deras behov är – där tror jag inte att vår bransch har varit så bra, säger Sima Zangiabadi, affärsutvecklingschef på Peab Bostad.

– Det handlar också om att jobba otroligt långsiktigt. När man är långsiktig fastighetsägare är det otroligt viktigt att områdena mår bra. Hur vi själva pratar om våra områden spelar också roll, vi pratar till exempel aldrig om ’utsatta områden’. Det handlar om att nyansera bilden, säger Cecilia Fredholm.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.